Адв. Калоян Янков балансира успешно между семейство, професия, политиката и екзотично хоби

# SvishtovToday 30.03.2021 09:04 778

Водачът на листата за парламентарните избори от „Демократична България“ в областта адв. Калоян Янков, разделя малкото си свободно време извън политиката и професията със семейството и фотографията, на която е сериозно отдаден в последните четири години. Освен това Янков, който е и един от най-енергичните общински съветници във Велико Търново, намира време да помага на осемгодишната си дъщеря Яна в уроците - особено по математика, както и да я учи на колоездене, тъй като самият той от години практикува шосейно колоездене. С усмивка признава, че въпреки опитите дъщеря му засега проявява много по-сериозен интерес към карането на ролери, отколкото на велосипед, но пък иначе е много упорита в модерните танци…

Всъщност упоритостта и търпението са характерни семейни черти, както впрочем и заниманието с политическа дейност. От няколко години адв. Янков е сериозно посветен на нея, въпреки че има солидна кариера и редица професионални успехи. Но, кръвта вода не става – баща му, който също е адвокат, е бивш народен представител от 36-я парламент от СДС и в младежките години на Янков политиката съвсем естествено присъства в семейните разговори.

„Това, което ме провокира да се занимавам активно с политическа и обществена дейност е епизод от професионалната ми практика. Бях адвокат по едно сериозно дело, в което прокуратурата се намеси и започна да упражнява натиск върху страната, която защитавах. Стигна се дори до арести и обвинения като самият аз бях обвинен. Тогава разбрах, че българската прокуратура на практика е един орган, който се използва за разрешаване на бизнес спорове“, споделя водачът на листата за парламентарните избори на 4 април. И уточнява, че по това време главен прокурор е Никола Филчев. Малко парадоксално, но следващият обвинител номер едно – Борис Велчев публично потвърждава заключението на Калоян Янков.

„Следващите главни прокурори - Цацаров и особено Гешев продължиха тази порочна практика и за съжаление тя доби съвсем организиран вид. Тогава осъзнах, че с моите знания мога да работя до определено ниво и от тук насетне трябва да корумпирам хора от системата. Това прозрение ме угнети. Тежеше ми, защото разбрах, че подобни практики спъват не само моята кариера, но този вид прокурорска република на практика задушава целия бизнес. И от тук започна политическия ми път“, споделя още Янков.

Той не крие, че сякаш е пренебрегнал бащините съвети, когато е решил да навлезе активно в политиката. А те са били да се пази и да внимава за подводни капани.

„Като че ли не го послушах, но така разбирам моята дейност – открита, да търся най-доброто решение за хората, да критикувам градивно властимащите и да предлагам алтернативни решения. Благодарен съм и на съпругата си, че ме подкрепя в това. Тя е отдадена на семейството и професията си, не е толкова ангажирана политически и аз предпочитам, да я моля за извинение, отколкото да искам разрешение“, споделя още Калоян Янков. А на въпроса дали заради политиката е правил компромиси, или е губил приятелства е категоричен:

„В тази обществена сфера намерих много приятелства. Оцених хора, с които иначе нямаше как да се срещна. Контактът с хората е много интересен защото с моите съмишленици сме на терен, на улицата, сред хората и това е уникално преживяване. Удари под кръста не помня да съм получавал, а и съм така устроен, че бързо забравям лошото и вървя напред. Следвам целите и пътя си с увереност, търпение и постоянство“, споделя още кандидатът за народен представител от „Демократична България“. Който изненадващо за мнозина практикува вълнуващо и екстремно хоби – снима диви животни в естествена среда.

„С фотография се занимавам много отдавна. Още когато дигиталните снимки бяха немислими, а лентови имах фото студио в родното ми село Самоводене. Един приятел ми го подари, когато замина в казармата. После обаче поизгубих тази страст, но от три-четири години се върнах към това хоби доста активно, а от две години практикувам фотография на диви животни в естествена среда. Предпочитам да снимам големи животни, хищници, за което се изисква много голямо търпение. За да се получи една снимка обикновено ми коства няколко дни, а най-важното, за да се достигне до животното, така че то да може да се заснеме в естествена среда без да се безпокои, са търпението и дисциплината“, обяснява адвокат Янков.

И разказва, че обикновено снима животните на разстояние около 20-30 метра в специални укрития, които обаче не са ловджийски, а са направени с фотографска цел. Риск има, но той е премерен. Няма начин животните да се доближат съвсем, защото те имат отлично обоняние, от километри могат да надуши човек и да избягат.

В България той е снимал мечки, елен лопатар, скален орел, лисици, а в Кения и Танзания и по-екзотични животни като гепард, леопард, носорог, слонове, лъвове… В Румъния също е фотографирал мечки, а около Бургаското езеро в родината и различни видове птици.

„Засега само колекционирам тези снимки, но приятелите ми ги харесват много. Затова замислям да подбера най-добрите фотографии в специална изложба с благотворителна цел и подходяща кауза“, признава адв. Янков. И уточнява, че за един снимачен ден може да направи между 500 и 1 000 кадъра, но едва няколко от тях са наистина сполучливи.

„Снимам и хора, но доста по-рядко. Фотографирането на животни ми носи специална емоция. Откъсвам се от ежедневието, почивам си, преобръщам тотално ритъма, защото снимането става сред дивата природа, където условията са по-сурови, няма удобства, няма интернет и всичко е по-автентично“.

На въпрос, на какво животно би определил българската политика, адв. Янков почти не се замисля.

„Животните, дори и най-големите хищници, по принцип са благородни създания. За съжаление родната политика по-скоро се е превърнала в цирково изкуство, където ролята на дресьора е основна. Иначе преобладават хиените. Това е и едно от нещата, които ме мотивират да се занимавам с политика – с моите съмишленици да променим този пейзаж и да наложим друг дневен ред. На можещите и работещи хора, които не подлежат на дресировка“, казва водачът на листата на „Демократична България“.

Другата му страст е шосейното и планинско колоездене, но не офроуд. Бъдещият парламентарист от Великотърновска област предпочита трудните изкачвания с велосипед и дори има лично постижение, с което е относително горд. Това е осем часовия му пробег на състезанието „Витоша 100“ на сто километров пресечен терен. Въпреки трудното трасе за любител се представил доста добре и изпълнил целта си да финишира, което дори е програма максимум за всеки любител.

„В политиката обаче си поставям дългосрочни цели. Основен приоритет за мен е развитието на Великотърновска област“, казва още адв. Янков.

 

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери