Димитър Николов: Заставам с името си и четвърт век професионална биография

# SvishtovToday 31.03.2021 05:38 1224

Третият в листата на Коалиция ГЕРБ-СДС за парламентарните избори Димитър Николов е категоричен, че застава пред хората със самочувствието на човек, който има своето успешно професионално развитие в продължение на четвърт век. И именно защото последователно върви по своя път, вече се чувства готов за работа като народен представител.

- Г-н Николов, как намирате време и ентусиазъм за всичко, с което се захващате?

- Не мога да кажа, че намирам време за всичко, но имам някои приоритети. Ето, извън тях вече например е футболът, не ми остава време да гледам дори по телевизията. В момента изцяло съм посветен на кампанията.

- Какви са Вашите приоритети освен, разбира се, семейството?

- Определям се като човек с десни ценности, консерватор. Моите ценности са много прости и включват всичко основно: Бог, Отечество, семейство. А що се отнася до приоритетите, те са няколко – нормалното да не отстъпва на фалшивото, четящите да не даваме приоритет на постнеграмотните и естественото да не губи битката с изкуственото.

Друг приоритет е битката ми с фалшивите новини, защото аз самият съм обект на фалшиви новини. Аз ще вляза в Парламента с над 25 години професионален стаж. Този път реших да не правя очерци и да показвам и обременявам семейството си, защото имам какво да покажа и извън него. Семейството си е моята крепост и моят личен спокоен пристан и не е необходимо да разказвам дали съм сменял памперси и съм разтварял сухо мляко, защото съм отгледал дъщеря на 24 години. Но от отглеждането на дъщеря ми до Парламента има четвърт век професионална биография.

- Вие сте тръгнал от спорта, тренирал сте борба, баща ви е известен треньор, започнахте като спортен журналист. Какво е за Вас спортът?

- Спортът е ценности, навици, изграждане на личност. Смея да твърдя, че особено в професията си нямам комплекси, но всичко е резултат на много вътрешна работа да изградя името си. Да не разчитам, да не робувам и да не ползвам името на баща си. Затова той е Стойчо Христов, а аз съм Димитър Николов. Вярвам в изграждането на личен бранд и заставам с името си. Но баща ми ме е научил на най-важното нещо в живота – честност и отговорност от дете, и не ми е създавал нездрави илюзии.

- Споделете малко повече за инициативата „Горна Оряховица – Европейски град на спорта”...

- Това е резултат на 10 г. последователност в работата на инж. Добрев по отношение на спорта и младежките активности. Аз съм удовлетворен, че в последните 6 г. работя по тази тема с него и това е едно признание за всички усилия, които сме вложили. Най-големият успех са 3000 деца, обхванати в различните спортни школи, които имат безплатен достъп до спортните съоръжения. И т. г. за първи път можем да се похвалим със самостоятелен спортен календар с отделен бюджет, който е изваден от календара на публичните прояви. Достигнахме над 2.2 млн. лв. за спорт и спортна инфраструктура. Точно защото спортът възпитава. Когато награждавам млади спортисти, винаги им казвам това: не е задължително да станете всички шампиони, важното е да станете добри хора. Хората, преминали през спорта, са добри хора и конкурентоспособни както в живота, така и на пазара на труда.

- Какво Ви даде работата като председател на Общинския съвет?

- Научи ме да правя повече компромиси, защото не съм толкова диалогичен и компромисен човек, колкото изглеждам отстрани. Много интересен и сложен Общински съвет, има в него четирима бивши председатели, областен управител, кмет на община, двама зам.-кметове... Но в новата ситуация на пандемия нямаше от кого да поискам съвет и да знам, че ще ми даде безусловен отговор, така че се налагаше да импровизирам.

- Вие сте издател на най-голямата извънстолична пресгрупа. Какви са основните проблеми на журналистиката в България?

- Авторската журналистика умира като професия. Голяма част от мързеливите журналисти искат да пиарстват, а пиарството е друга наука. Тя трябва да продуцира събития и новина. Против сме фалшивите профили, а не ни пречи да ползваме сайтове за фалшиви новини. Това, за което ще работя като стана народен представител, е създаването и прилагането на устойчив регламент по отношение на медийния сектор. Свободата на словото изисква отговорност. Ние нямаме проблем в България със свободата на изразяване, но трябва да се научим да носим отговорност за казаното и да търпим последствията. Основен принцип в журналистиката е: коментарите не са забранени, фактите са свещени. В тази кампания напълно отсъстваще смисленият дебат по отношение на важните проблеми за региона и страната. В социалните мрежи се запушва смисленият разговор, целта е да бъде приведен на примитивно ниво на комуникация, принизен и опростачен.

- Какво още усетихте по време на кампанията?

- В нея не чух алтернатива, само някакви критики и обещания: ще дадем повече това и онова, а никой не казва откъде ще ги вземат. Както е казал Буров: преди да почнеш да разпределяш едно богатство, трябва да го създадеш. Румен Гечев да говори за данъчна реформа е все едно да пуснем вълка в кошарата... БСП се фиксира върху 120 000 българи, които са с доход около 4000 лв. и иска да посегне на заформящата се средна класа в България. Никой от тях обаче не говори какво правим със 160 000 българи в активна възраст, които нито работят, нито учат.

- Мислихте ли дълго, преди да приемете номинацията за кандидат-депутат?

- Категорично не. Мислих дълго, преди да реша да вляза изобщо в политиката. Аз добих самочувствие да се кандидатирам за общински съветник чак на 40 години, когато във фирмите ми работеха 60 човека. Много ми е забавно, когато към Парламента се засилват хора без нито една година трудов стаж. Явно до 40 г. съм имал ниска самооценка, но сега не страдам от липса на самочувствие да дам заявка. Смятам, че последователно извървявам своя път, за мен местната власт бе изключително ценна школа.

- Какви са основните Ви приоритети, като бъдете избран за народен представител?

- Единият вече го споменах. Друг е опазването на културно-историческото наследство. Основен ангажимент е изграждането на интермодалния терминал в Горна Оряховица. Смятам, че общините в региона трябва да се развиват в синхрон. Тежката промишленост няма място във Велико Търново, който е естественият админстративен, духовен и туристически център в областта. Производствените площадки са Горна Оряховица, Лясковец, Павликени, Стражица, развитие в синхрон на тези общини. Терминалът ще осмисли понятието „железничарски” град, защото е модерно съоръжение за ефективен комбиниран превоз, който включва жп мрежата, автомобилния и въздушния транспорт. Ще зададе посоката на развитие на региона за десетилетия напред. Велико Търново и Горна Оряховица трябва да се развиват в синхрон, не обичам противопоставянето между тях. Те могат да се съревновават единствено на футбол.

- Какво е отношението Ви към благотворителността?

- Аз винаги съм бил с кауза. Обидно ми е, че започнаха да правят сметка на средствата, които давам за браготворителност по време на кампанията. Правя го, защото личният пример е много важен. Имам отдавна кауза за болницата, два мандата бях председател на „Лайънс клуб Велико Търново”, който е чисто хуманитарна организация и всички участват с лични средства. Имал съм кампании с насърчаване на четенето и подкрепата на училищни библиотеки, с фондация „Искам бебе”, кампании в подкрепа на колеги в тежко положение... Споделям една мисъл на Стефан Шарлопов: човек без кауза е човек само с отделителна система. Процесът на получаването започва с даването.

- Определихте семейството си като Вашия личен пристан...

- То ми е главна опора, защото още с кандидатирането ми моята съпруга ми каза: за мен ти си вече победител. Животът в моето семейство не спира на 4 април. На съпругата и баща си не е необходимо да давам обяснения кой съм, те прекрасно ме познават. В същото време жена ми е най-големият ми коректив. Но не искам да експлоатирам семейството си точно за политическата кампания. Затова казах, че съм застанал със своята лична биография. В момента правят опит да обезличат 25 години професионална биография, и то хора, които нямат такава. Знам прекрасно откъде идва поръчката. Прекрасно знам какво е да подпишеш платежно нареждане за заплати и осигуровки за своя сметка и това го пожелавам на всички, които са се засилили към Парламента!

- Вие сте човек с много приятели. Какво е за Вас приятелството?

- Понякога се чувствам виновен пред приятелите си, че се търсим в положение на нужда. Но имам такива във всички градове, където работя. Най-скъпо ми е приятелството с хората, с които сме започнали професионалното си развитие заедно, които ме познават вече повече от 20 години.

- Естет, кулинар, отдаден съпруг и баща – какво още не знаем за Димитър Николов?

- В личния си живот всъщност аз съм дълбоко камерен човек. Със съпругата ми не сме по шумните компании, единствено ни липсва посещението на театър и кино. Липсва ми добрата вечеря на ресторант в камерен състав с други наши семейни приятели. Обичаме да ходим на море през цялата година и смятам, че щастието и морето обичат тишината. Обожавам и много да чета. Сега завършвам след 27 г. недовършеното богословско образование. Животът е един непрекъснат път към себе си.

- Г-н Николов, какво бихте искал да кажете на хората преди 4 април?

- Ще цитирам Харалан Александров, който познавам и дъблоко уважавам: ние ще станем истински проспериращ народ и нация, когато станем солидарни с успеха. Защото българинът все още преживява по-тежко успеха на другия, отколкото собствените си неудачи. Аз ще добавя и още нещо – когато се молиш за дъжд, подготви се и за калта, която трябва да изтърпиш. На хората бих казал да вярват на личните си впечатления и да не се поддават на внушения. Те трябва да търсят предсказуемост и предвидимост, да не се настройват авантюристично. И най-слабото правителство е за предпочитане пред липсата на такова, особено в тези условия.

Анатоли ПЕТРОВ

 

Визитка:

Димитър Стойков Николов е роден и израснал в Горна Оряховица. На 45 години е. Семеен, с едно дете.

По професия е журналист-издател. Икономист по образование, с магистърска степен в сферата на управление на човешките ресурси. Ревностен застъпник на семейните и християнски ценности. В момента изучава „Теология” в магистърска програма на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Целият му съзнателен живот, повече от 25 години, е свързан с медиите и масовите комуникации. Има професионален опит във всякакъв вид медии - преса, радио и телевизия. Бил е главен редактор на „Дарик радио - Велико Търново”. В периода 2007/2008 година е главен редактор в „Тв 7” ЕАД и директор на Регионален телевизионен център – Велико Търново.

През 2008 г. стартира собствена издателска компания. Днес е едноличен собственик и управител на най-голямата извънстолична пресгрупа, която обхваща пет печатни издания и шест онлайн медии.

През 2014 г. е отличен от Българската асоциация на регионалните медии за цялостния му принос към регионалния печат. От 2011 г. е председател на Клуба на журналистите в Горна Оряховица. През 2019 г. е избран за Председател на УС на БАРМ (асоциация на регионалните медии).

Негов приоритет са борбата с фалшивите новини и създаване на устойчив регламент в медийния сектор.

През 2015 г. е избран за общински съветник от гражданската квота на ПП ГЕРБ. В мандата 2015/19 г е председател на ПК „Спорт и младежки дейности” в Общинския съвет на Горна Оряховица. Ангажиран е в редица инициативи, свързани с младежките политики и спорта сред подрастващите. През 2019 потвърждава съветническия си мандат от листата на ПП ГЕРБ , а на 11 ноември е избран за Председател на Общинския съвет в Горна Оряховица.

Като ръководител на местния парламент налага като стил на работа приемствеността, толерантността, диалогичността.

Димитър Николов е трети в листата на Коалация ГЕРБ – СДС за област Велико Търново.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери