Кой ще застане начело на 45-ят парламент - Ива Митева Йорданова-Рупчева

# SvishtovToday 15.04.2021 08:47 1480

Следващият председател на Народното събрание бе посочен от “Има такъв народ”. Това е Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тя бе избрана с 163 гласа "ЗА".

В партията на Слави Трифонов тя е перфектно подготвен за поста човек. Познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му.

Ива Митева е юрист и дълги години беше сътрудник на правната комисия, а в момента е директор на Дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС” на НС.

Тя е участвала в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Бе дясна ръка на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент. Народни представители със стаж дори припомнят как като шеф на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с респект към нея с “директор Митева”. Сега Ива Митева е депутат от “Има такъв народ”.

Влиза втора от столичния 23-и МИР, където водач е проф. Андрей Чорбанов. Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, при това не само от правната комисия, кандидатурата ѝ очаквано събра  подкрепа.

"За" избирането на Ива Митева-Рупчева за председател на Народното събрание гласуваха 163 народни представители - от "Има такъв народ", "Демократична България", БСП, ДПС и "Изправи се! Мутри, вън!". Против нямаше, а въздържал се бяха 75 депутати, от ГЕРБ. В гласуването не участва лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който е в изолация заради COVID-19 и по-рано днес положи клетва чрез видеовръзка.

"За" Цвета Караянчева гласува само групата на партията й. От балкона се чу реплика на бившия председател на парламента - юриста Огнян Герджиков, че второто гласуване е излишно, защото вече има избран с нужното мнозинство кандидат.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери

#
23.01.2022 03:31 Reporter Svishtov

Студено време в неделя

#
22.01.2022 02:55 Reporter Svishtov

Времето в събота - слънчево

#
21.01.2022 03:09 Reporter Svishtov

По студено в петък

#
20.01.2022 03:56 Reporter Svishtov

Слънце в четвъртък

#
19.01.2022 04:49 Reporter Svishtov

Струва ли 3,50 лв.?