Черешова задушница е утре 19 юни

# SvishtovToday 18.06.2021 11:32 540

Черешова задушница, наричана още Спасовска задушница е втората задушница в годината, след Месопустна задушница и преди Архангелова задушница през 2021 година.  Църквата я нарича задушница срещу Петдесетница.

Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великденските пости – Черешова задушница е в съботата преди празника Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

Съвпада с узряването на черешите, които се използват и като част от подавката за поменуването им.

Какво се прави на Черешова задушница?

Опечалените посещават гробищата, поставят се цветя, палят се свещи, гробът се прелива с вино и се кади с тамян. Раздава се подавка – най-често варено жито, хляб/питка, сладки, соленки и всякаква друга храна на другите скърбящи, дошли на гробищата, на съседи и т.н.

Вярва се, че на този ден хората трябва да направят нещо мило за останалите, като това да нахранят бедните. В църквата се носят череши и жито, като житото трябва да е сварено ден, преди самата Задушница.

Можете да оставите шума от листата на орех върху гробовете на мъртвите, защото се смята, че по този начин им се прави сянка.

Това са все важни правила, които мнозина са позабравили, а е хубаво да се знаят и почитат!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери