От името на Демократична България адв. Калоян Янков се ангажира с подкрепа за животновъдството и пресичане на злоупотребите в отрасъла

# SvishtovToday 20.06.2021 10:47 741

Най-малко 20 млн. лв. годишно потъват в схеми с „виртуални“ животни, алармира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и създател на уникалния Национален събор на овцевъдите Симеон Караколев. Той разговаря с народния представител от Демократична България в 45 парламент и водач на листата за предстоящите избори адв. Калоян Янков. Двамата се срещнаха на форума, който по традиция се провежда край Петропавловския манастир, и въпреки проливните дъждове и лошото време, се радва на огромен интерес от фермери и посетите от цялата страна и чужбина.

Пред адв. Янков животновъди споделиха дългогодишните си нерешени проблеми. Те настояват за мерки в спешен порядък, сред които промяна в Закона за стопанисване и ползване на земеделски земи, приоритет за местните животновъди, ясна стратегия за развитие на селското стопанство, равен старт на всички в отрасъла, както и акцент върху увеличаване заетостта и добавената стойност в сектора.

„Благодаря, че осветлявате проблемите. Колкото повече се говори за тях, толкова повече е шанс те да намерят решение“

, коментира Симеон Караколев.

Той изрази тревога, че местните фермери, които обикновено са представители на малкия и среден бизнес, не могат да си купят пасища, защото винаги се „урежда някой връзкар“, макар и дошъл от 80-100 километра, който обаче се ползва с протекциите на властта.

„Задължително трябва да има публични списъци във всяко населено място за вида, броя и собственика на животните. Не се знае в населените места особено в по-малките, кой какви животни има. Трябва да има стратегия, която да е като нормативен акт – как се развива това животновъдство, като цяло селското стопанство. И въобще какво искаме – дали искаме да има феодали - сега, в момента има едни големи зърнопроизводители, покрай които нищо не вирее, или да имаме повече заети хора в малките и средните стопанства, които носят добавена стойност върху продуктите, или пък да имаме само производство на едно зърно, да го караме на пристанището и да го продаваме. Но по този начин ще печелят единствено зърнопроизводителите, транспортната фирма и дотам – няма да има никаква заетост“

, алармира Симеон Караколев.

И призова всичко това да бъде регламентирано в законодателен акт. В противен случай хаосът ще е пълен, а от това ще страда националния интерес.

Той се жалва и от административните пречки пред бранша и апелира за облекчения.

„Коментирал съм това с всички представители на старите партии, оказва се, че и нашият бранш е касичка, защото повечето от тях участват в схемата. Тя дори минава през местната власт – търговете се контролират от комисии, в които има само представители на администрацията, но не и фермери и това трябва да се промени“

, категоричен беше Караколев.

„Следва да има публични списъци във всяко населено място за вида, броя и собственика на животните“

, съгласи се водачът на листата на Демократична България в областта адв. Калоян Янков.

Той бе категоричен, че източването на държавни средства и през този отрасъл ще се пресече. Янков пое ангажимент да запознае бъдещата Парламентарна група на коалицията с проблемите, така че депутатите от Демократична България, които ще са част от нея, да са гарант за пресичане на злоупотребите.

Той припомни, че приоритет за коалицията е изграждане и развиване на справедлива, здравословна и екологосъобразна продоволствена система и насърчаване на биоикономиката в България. Целта е да се постигне устойчиво земеделско стопанство, което отговаря на потребностите на обществото, допринася за опазване на околната среда и природните ресурси, както и за преодоляване на климатичните промени, което води до развитие на селските райони, като в същото време позволява на производителите да получават гарантирани доходи от своята дейност.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери