Елиз Караманлиева: Хаос във висшето образование

# SvishtovToday 25.06.2021 07:01 1864

Свищов е символ на просвета и култура още от Възраждането! В завещанието на свищовеца Ценов четем:

“Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българския народ да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал”.

В настоящата година се навършват 85 г. от основаването на СА “Д.А.Ценов”.

Преди 5 г. Владислав Горанов министър на финансите заяви:

“икономическото образование и висшето образование не са приоритет на правителството”.....

Годините на политически хаос и липсата на правителствена политика във висшето образование, доведоха до факта във всеки университет да се появи факултет по икономика. Останаха нечути призивите за реформа, вероятно за да се обслужат нечии интереси!

Няма наш съгражданин, който да не отчита до какво доведе кризата в СА за града. Получи се кумулативен ефект: удар върху услуги, дребен и среден бизнес, срив на цените на имотите.

Седма поредна година СА е в ограничения и недостиг на финансиране. Наложиха се структурни реформи и съкращения, които доведоха до критично свиване на мащабите.

Необходими са спешни реформи във висшето образование, отлагани дълго във времето!

  • Прилагане на механизми за компенсиране на негативните последици, които изпитват висшите училища, специализирани само в обучение по икономика.
  • Промяна на финансирането, позволяващо отстояване на качеството
  • Възвръщане на авторитета на СА, като притегателен образователен център
  • Устойчиво стабилизиране на мащаба на СА

СА е сърцето на Община Свищов, което трябва да се вкара в ритъм! Перспективите на висшето ни училище са свързани тясно с националната политика в сектора. Проблемите трябва да се поставят ясно и да се отстояват на ниво законодателна власт!

№23 в бюлетината и преференция 109 .

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери