9 ВЪПРОСА КЪМ 9 ПОЛИТИЦИ

# SvishtovToday 07.07.2021 09:39 1887

Адв. д-р МОМЧИЛ ИВАНОВ -областен координатор на ПП“ИМА ТАКЪВ НАРОД“ и втори в листата за 04 МИР.

Svishtovtoday: Изборите предстоят. Какво очаквате като резултати?

Очаквам нашата листа да спечели първи резултат за областта. Както казах при откриването на предизборната кампания, ние ще се борим за минимум 3 мандата в областта.

Svishtovtoday: Какво ще повиши изборните резултати в Община Свищов?

На първо място изборните резултати в полза на нашата листа ще се повишат от самата кампания, която правим. Заложихме на изцяло позитивна кампания, която е ориентирана изцяло към среща очи в очи с хората. Посетихме много от населените места в общината. Говорихме с много от хората в тях. Чухме тяхната болка. Предложихме им решения, като ги запознахме с нашата програма. Считам, че изборният резултат за нашата  листа в община Свищов ще бъде повишен и от цялата енергия и протестна вълна, която се надига в общината, като противовес на безпрецедентната формула на управление, при която ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС са заедно на трапезата и са загърбили изцяло проблемите на жителите на Свищов и дори на собствените си избиратели. Сериозни усилия да отврати хората от политиците прави и самият кмет. По брой и тежест на скандали този самозабравил се властник може да се сравнява единствено с бившия вече премиер Борисов.

Svishtovtoday: Какво бихте направили и какво -не, в настоящята предизборната кампания? Очаквате ли честна предизборна битка. Възможен ли е феърплей в страната?:

След като десетилетия са реализирани всякакви схеми за подмяна на волята на избирателя, едва ли тези процеси биха изчезнали с магическа пръчка на тези избори. Благодарение на промените в изборното законодателство, които станаха факт в 45-то НС благодарение на ПП „ИТН“ , се надявам поне наполовина да бъдат ограничени порочните изборни манипулации. За съжаление получаваме сигнали, конкретно и за община Свищов, че хора от определени политически сили са предупреждавани от органите на реда, че ще бъдат „респектирани“, но под сурдинка с намигване им е казано да си продължават старите незаконни номера за провеждане на изборите. На предните избори представители на общинската администрация на най-високо ниво са инструктирали членове на СИК-овете да не допускат наши застъпници при преброяването. Имаме и доказателства за това. На тези избори вече имаме представители и членове на комисиите и стриктно ще следим всичко, което се случва.

Иначе, още при откриването на нашата кампания заявихме, че очакваме нечестна борба спрямо нас. Партиите на статуквото знаят, че с нас няма как да се договарят и правят всичко възможно да прехвърлят своите грехове на новите партии от протеста. Естествено това няма как да им се получи!

Svishtovtoday: Какво бихте направили и какво - не, в настоящята предизборната кампания?

В настоящата предизборна кампания направихме честни разговори с хората от всички общини - очи в очи. Не бихме говорили неистини за опонентите ни и не бихме подвели хората с безсмислени обещания и празни надежди.

Svishtovtoday: Свищов се намира в безпрецедентна демографска и икономическа криза. Една Ваша идея за съживяването на Свищов?

 

Едва ли една идея е достатъчна за да даде отговор на наистина много тежката ситуация, в която се намира община Свищов:

За съжаление за последните десет години населението на град Свищов отчита драстичен спад на населението с над 10 хиляди души, което го поставя на рекордно място по този признак за региона и страната. Това е пряк резултат от пренебрегване от централната власт на проблемите на северна България и в частност на граничните области и общини. Допълнителен негативен ефект е понесен и от срива с през последните шест години с над 8 хиляди студенти в държавната поръчка за икономисти, обучавани в СА „Д. А. Ценов“, отново при управлението на Борисов. Еманация на лошото управление на общината е и уникалната дори и за перото на Алеко политическа колаборация на всички системни партии, утвърдили на кметския стол лице, носител на силен обществен и морален укор.

На този фон рационалното решение на огромните проблеми, натрупани в Свищов се явяват ключовите проекти за третия мост на река Дунав, възстановяването на публичната подкрепа за СА „Д. А. Ценов“, както и инвестициите в общинска и междуобщинска пътна мрежа, вкл. и за обслужване на бъдещия трафик от най-южната точка на реката до беломорието и границата с Турция.

Сериозна  подкрепа следва да се търси за реализирането на  проект „Мост „Дунав Юг“ Свищов – Зимнич“ – стратегически проект с глобално влияние върху облика и достъпността на община Свищов и гр. Свищов в национален и международен план. С очакван пряк позитивен ефект върху БВП на община Свищов от над 10 процента ръст, както на етап строителство, така и на етап експлоатация. Постигането на финална рамка при преговорите между България и Румъния за изграждането и строителството на третия мост на река Дунав при Свищов – Зимнич са шанс граничната локация в северната част на област Велико Търново да се трансформира в уникална за югоизточна Европа интермодална точка за трансграничен транспорт и междуконтинентална свързаност.

С подобен икономически ефект би се явил и реализирането на Проект „Порт Свищов – изток“ за изграждане на общинско пристанище в източна локация спрямо км. 554 на р. Дунав чрез публично частно партньорство, съчетано с подпроекти:

Подпроект „Общинска речна гара с общински кей за обслужване на плавателни съдове“ – изграждането на общинска речна гара с кейова стена за акостиране на плавателни съдове ще осигури инфраструктурна подкрепа за дейностите по проект „Туризъм“ и ще „обърне“ града към река Дунав.

Подпроект „Брегоукрепване по р. Дунав с изграждане на нова три килиметрова кейова стена“ – източното удължаването на кейовата стена след тази на концесионираното пристанище Свищов ще позволи общината да гарантира както запазване на бреговата ивица и критична гранична зона, така и завършеност и цялостно брегоукрепване на свищовското плато към река Дунав, вкл. територията под „Дунавски индустриален и технологичен парк“ и мост „Дунав Юг“.

С не по-малко значение би бил и Проект „Дунавски индустриален и технологичен парк“ – възстановяването на собствеността на територията на бившето военно поделение от 335 дк. е ключово инфраструктурно решение, както за изграждане на транзитен булевард „Придунавски“, така и за оформяне на транспортно-логистична територия в източния край поделението за осигуряване на необходимите ГКПП и митнически пункт за обслужване на мост „Дунав Юг“.

Защо да не се мисли и за „Изграждане скоростен четирилентов довеждащ път Ценово – Свищов“ с параметри на магистрално съоръжение, свързващо мост „Дунав Юг“ с магистрала „В. Търново – Русе“ чрез пътен възел „Ценово / Белцов“, магистрала „Хемус“, тунела под вр. Шипка и обслужващо товаропотока от Азия през Турция, към Централна и Западна Европа в най-близката и къса до турската граница пътна връзка на р. Дунав при Свищов, вкл. и с възможност за интермо­дално претоварване при порт Свищов за речен транспорт към среден и горен Дунав.

Svishtovtoday: Необходима ли е целенасочена държавна политика за подпомагане на изоставащите, обезлюдени райони или те трябва да разчитат на собствени сили?

Няма как без помощ от страна на държавата да се решават тежките проблеми които стоят пред общините и районите в криза ,каквато е община Свищов. В тази връзка се иска много последователна и целенасочена политика, която да има конкретни стъпки разписани със срокове, за да се избегне колапса на тези населени места.

Svishtovtoday: Какво трябва, може и ще направите за Свищов в новия парламент?

Бих обърнал внимание върху привличането на инвестиции за реализирането на няколко проекта ,като :

Проект „Историко-археологически ансамбъл „Паметнице-Нове“ – обогатяване на туристическия потенциал на Свищов с цялостно обособяване на Историко-археологически ансамбъл „Паметнице-Нове“, включен в националния регистър на БТС на 100-те национални туристически обекта с позиция 12а, съвместно с дом-паметник „Алеко Константинов“.

Подпроект „Нове“ – с мащабите на древния град с над 15 хил. души население античния град Нове с пълния си мащаб може да се конкурира с древния и погубен от вулканично изригване град Помпей. Редислокацията на пътя Вардим Свищов в посока юг с вливане в довеждащия магистрален път към мост „Дунав Юг“ ще обособи Нове като един цялостен посетителски комплекс с огромен потенциал за многогодишни археологически изследвания и разкопки.

Подпроект „Паметниците“ – възстановяване на ключови за българската история забележителности в локацията на десанта на освободителните войски при Текир дере край Свищов.

Проект „Академична подкрепа“ – Политиката на правителствата на Бойко Борисов доведе до 5-кратно намаление на държавната поръчка за създадената с дарение СА „Д. А. Ценов“ или спад с над 8 хил. на обучаемите студенти в единствения за страната академичен център, който не е областен град. Това е една от причините за обезлюдяването на Свищов и фалита на множество обект от сферата на услугите. Фактически в Свищов ние имаме Студентски град с 8 изградени от държавата блока, където над 1600 легла стоят незаето. Това е пилеене и похабяване на публичен ресурс, което трябва да се преустанови. Ключови цел е справедливото повишаване на държавната поръчка за студенти и докторанти, както и цялостна правителствена и парламентарна подкрепа за честващото 85 години висше училище в Свищов в новата Национална карта на висшето образование в Република България.

Проект „Общинска болница със защитен статут“ - Осигуряване на държавна защита и подкрепа за общинската болница и общинското здравеопазване в противовес на модела на здравни услуги, централизиращ в София и областните градове ограничените ресурси на НЗОК, което особено пролича при втората и третата вълна на епидемията от COVID-19.

Проект „Национална спортна база „Академик” – Свищов“ – за мащабни инвестиции по реновиране и функционално разширяване по видове спорт на спортния комплекс на академията и общинския футболен стадион, вкл. трите футболни игрища, закрития плувен басейн, покритата 100-метрова лекоатлетическа писта, игрищата за баскетбол, хандбал и волейбол, тенис кортовете, корпус „Юг“ и игрище „Септември“ за осигуряване на програмно централизирано финансиране от Министерството на младежта и спорта и функциониране като национална тренировъчна спортна база за Северна България с паралелно интензивно използване от общинските и студентски отбори и спортисти.

 

Svishtovtoday: Вашето мото/девиз в политиката?

Прави каквото трябва. Прави го почтено, пък да става, каквото ще!

Svishtovtoday: Свищов в едно изречение?

“Моята голяма любов“!

 

 

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери