Българският Индиана Джоунс става част от екипа на Свищовската академия

# SvishtovToday 29.07.2021 10:35 1027

От новата академична учебна година именитият наш историк и археолог проф. Николай Овчаров се присъединява към екипа на катедра „Икономика и управление на туризма” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов. Той ще преподава по дисциплината „Културно-историческо наследство” на второкурсниците в редовна и задочна форма на обучение от специалност „Икономика на туризма”.

Проф. Николай Овчаров е старши научен сътрудник към Националния археологически институт с музей при БАН и е доктор на историческите науки от 1998 г. Автор е на множество научни и научно-популярни публикации в областта на историята и археологията. Редовен коментатор на исторически теми в националните медии. В своята кариера проф. Овчаров е реализирал редица успешни археологически експедиции в България, Русия, Гърция, Турция, Грузия, Сърбия, Черна Гора и Северна Македония. Сред тях се нареждат проучванията на средновековната крепост „Перперек”, на култовия комплекс край Татул и на крепостта „Калето” в Свищов. Историкът е кавалер на ордена „Св. Св. Кирил и Методий” и е носител на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век”.

Българският Индиана Джоунс е роден в семейството на археолозите- изкуствоведи Мария и Димитър Овчарови. Имал е щастието да направи първите си стъпки сред експонирани съкровища. Израснал е сред книги и интересни хора, а това подклажда любопитството и събужда въображението му. Освен професията на родителите си в наследство получава и страстта към споделянето на написани истории.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери