Ползи от динята

# Reporter Svishtov 03.08.2021 04:25 555

 

 

 

Ето кои са  10 ползи за здравето от яденето на диня:

  1. Помага ви да се хидратирате

 

Пиенето на вода е важен начин да поддържате тялото си хидратирано. Динята се състои от 92% вода Комбинацията от вода и фибри означава, че ядете добър обем храна, без да приемате много калории.

  1. Съдържа витамини и полезни растителни съединения

В 150 грама диня има и много други хранителни вещества, включително Витамин С, Витамин А, Калий, Магнезий, Витамини В1, В5 и В6. Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Плюс това има цитрулин, важна аминокиселина.

  1. Съдържа съдинения, които могат да помогнат за предотвратяването на рак

Изследователи са проучили ликопенът и други отделни растителни съединения в динята за техните антиракови ефекти. Най-силната връзка досега изглежда е между ликопен и рак на храносмилателната система.

   4.  Може да подобри здравето на сърцето.

Факторите като начина на живот, включително диетата, могат да понижат риска от сърдечен удар и инсулт чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Проучванията сочат, че ликопенът в динята може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. 

Динята също съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да повиши нивата на азотен оксид в организма. Азотният оксид помага на кръвоносните съдове да се разширяват, което понижава кръвното налягане

  1. Може да намали възпалението и оксидативния стрес

.Динята може да помогне за намаляване на възпалението и окислителните увреждания, тъй като е богата на  ликопен и витамин С. Като антиоксидант, ликопенът също може да се възползва от здравето на мозъка. Може да помогне за забавяне на началото и прогресията на болестта на Алцхаймер.

  1. Може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация

Ликопенът се намира в няколко части на окото.Може да предотврати възрастовата макулна дегенерация, която е често срещан проблем с очите при възрастни хора. Ролята на ликопен като антиоксидантно и противовъзпалително съединение може да помогне да се предотврати развитието и влошаването й.

  1. Може да помогне за облекчаване на мускулната болка

Цитрулинът, аминокиселина в динята, може да намали мускулната болезненост.  Интересното е, че сокът от диня изглежда подобрява абсорбцията на цитрулин.

Едно малко проучване, в което спортисти са приемали обикновен сок от диня, сок от диня, смесен с цитрулин или цитрулинова напитка показва, че и двете напитки с диня са довели до по-малка болезненост на мускулите и по-бързо възстановяване на сърдечната честота, в сравнение със самия цитрулин.

  1. Подхранване на кожата и косата

Два витамина в динята А и С – са важни за здравето на кожата и косата.

Витамин С помага на тялото ви да произвежда колаген, протеин, който поддържа кожата еластична и косата ви силна.

Витамин А е важен и за здравата кожа, тъй като помага за създаването и възстановяването на кожните клетки. Без достатъчно витамин А кожата ви може да изглежда суха и люспеста.

Както ликопенът, така и бета-каротинът също могат да помогнат да защитите кожата си от слънчево изгаряне.

  1. Може да подобри храносмилането

Динята съдържа много вода и малко количество фибри – и двете са важни за здравословното храносмилане.  Яденето на богати на вода и богати на фибри плодове и зеленчуци, включително диня, може да бъде много полезно за насърчаване на нормалното движение на червата.

10. Динята като арт предмет за детски забави, рожденни дни и други увеселителни поводи. Умели и сръчни ръце, съчетани с въображение може да направят от динята интересен и забавен десерт. Например уста на акула, пълна с резенчета диня и други плодове.

Яжте дини,защото безспорно са много полезни за здравето ни не само през лятото! 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери