Утайката от кафе ползи !

# Reporter Svishtov 18.08.2022 03:53 596

Всеки ден пием 1- 2 кафета и остава утайка. В повечето случаи я изхвърляме в мивката, без да знаем, че може да я използваме още веднъж, втора полза.

В никакъв случай не я изхвърляйте !

За какво може да бъде полезна утайката от кафето - втора употреба на кафето?

Утайката трябва да се съхранява в отворен съд. Трябва да изсъхне. След това можете да я използвате.Тя може да се използва веднага след варенето на кафето.

Като тор

Тя е чудесна като тор за цветя в градината и у дома. Благодарение на нея цветята ще се хранят по-добре, ще растат здрави и красиви. Можете също да смесите с вода и да поливате растенията.

Трябва да използвате чаша утайка от кафе с 20 литра вода. Ако засадите нови растения, можете да излеете утайка на дъното на саксията и да я покриете с почва за разсад. Ако в градината се използва компостер, тогава също трябва да хвърлите утайка от кафе в него. Тя ще даде повишено съдържание на азот в компостера.

Премахва миризмите

Утайката абсорбира миризмите и ги замества с аромат на кафе. Къде да използвам? Ако режете чесън или риба, можете да измиете ръцете си със смляно кафе, за да убиете миризмата. Можете също да смесите със сода за хляб и да оставите на чиния, за да освежите въздуха в стаята. Можете също да го поставите в хладилника, за да абсорбира неприятните аромати.

За плашене на котки

Понякога котките обичат да се ровят в градината на място, където растат най-красивите цветя.  Просто трябва да я разпръснете под растенията и така котките, които не обичат миризмата на кафе, ще ги избегнат.

Защита срещу бълхи

Кучето ви има проблеми с бълхите? Докато къпете домашния си любимец във ваната, разтрийте го с утайка от кафе. След това изплакнете добре. Кафето ще накара бълхите да бягат в паника. Добре, че нямаме бълхи.

Скраб

Утайката от кафе е отличен пилинг, който не само ще подобри външния вид на кожата, но и ще помогне за борбата с целулита. Всичко, което трябва да направите, е да смесите утайка от кафе с някакво масло и да добавите вещество с ексфолиращи свойства. Може да бъде например зехтин и обикновена сол.

Кафена маска за лице

2 супени лъжици кафе, 2 супени лъжици натурално какао, 4 супени лъжици натурално кисело мляко и 1 супена лъжица мед - рецепта за отлична маска за суха кожа. Овлажнява и подхранва кожата. Можете също да използвате тази маска върху други участъци от кожата. Например ръцете или лактите. Това ще овлажни кожата.

Красива коса

Собствениците на тъмна коса могат да използват утайка от кафе, за да направят косите си красиви и блестящи. Кафето има оцветяващи свойства, така че не е добре да го използвате, ако цветът на косата е светъл.

Почистване на грил

Утайката от кафе е отлична като абразив за премахване на мазнини от различни повърхности. Вземете парцал, нанесете малко влажна основа утайка от кафе върху него и почистете повърхността.

 Може да проложите някои от нещата. Ще е  добре за бюджета ви и за вас.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери