Предизборна кампания по време на „Панаир”.

# SvishtovToday 28.09.2022 18:44 1137

Най-вълшебното време в Свищов е когато кехлибарът се избистри в гроздовите зърна и започнат свищовските празници. След 2 годишно прекъсване, тази година „Свищовски лозници” отново ни събраха в родния град.

Честно казано не видях и не усетих празнично настроение. Търговците изказваха недоволство от високите наеми и свитото потребление, а хората се оплакваха от двойно по-високите цени по сергиите и атракционите. Концертите на известните музикални изпълнители бяха стационарни за публиката, а единствено Литаковската духова музика успя да събуди танцувалния талант и празничното настроение на публиката.

Въпреки, че съм в активна предизборна кампания, успях да отделя 2 дни, в които да се видя с роднини и приятели в Свищов. Честно казано не можахме да се напием и да се скараме с роднините, но пък всеки изказа притесненията си от наближаващата зима и незнание „Какво ще правим?”

Посещението ми в родния град не беше официално по политическа линия, а чисто панаирджийско. Уви не стана така. Останах приятно изненадана, че съгражданите ми ме разпознават коя съм и масово ме спираха по улицата и ме заговаряха на тема политика. Всеки ме попита „Как ги виждате Вие нещата?” , „Какво ще правим тази зима?”, „Е Вие ще промените ли нещо? От кога я чакаме тази промяна, пък то все подмяна идва!”, „Тука лека-полека ни затриват. Бизнесът умира.” , „Защо се дават луди пари за хонорари на скъпи певачки за панаира? Не може ли да се заделят за подпомагане през зимата?”

Честно казано видях едни обезверени хора, които се чувстват като „крепостни селяни” в града ни. Тези, които не са могли да се уредят на общинска службичка или в някой от едва кретащите частни фирми са заминали на гурбет в чужбина или в някой от по-големите градове в България. Жалко за красивия ни град. В него се организират само фестивали и културни забавления и нищо в насока за бизнес и разкриване на нови работни места, нищо в посока градска инфраструктура и транспортна достъпност до по-големи пътни артерии. Питейната вода само се води „питейна”, но никой не пие вода от чешмата. Нищо градивно. Обещанията за промяна си станаха само подмяна.

Не виждам никаква мотивация в хората да отидат и да гласуват на 02.10.2022 г. До урните според мен ще отидат под строй само „крепостно” зависимите работещи в общинската структура служители и техните близки и роднини, за да не загубят работните си места, че после … ЛОШО.

Никой няма надежда, че някой ще може да промени с нещо сегашното статукво. Пенсионерите са много притеснени, дали ще успеят да изкарат зимата с ниските си пенсии. Да не говорим за инвалидите и за личните им асистенти. Притеснения има, че дърва ще има само за „послушните”, но се надявам да не се стига до такава енергийна зависимост, защото ще е грозно. До такава степен са наплашени хората, че ми споделиха, че не смеят да харесват публикациите ми в социалните мрежи, за да не би случайно да уволнят снаха им, която била начална учителка в общинско  училище. Чак не мога да повярвам, че това се случва. Жалко е.

Доста хора ме питаха, защо не съм разлепила предизборни плакати. Никой не ме знаел и не съм била известна. Да, така е. Важно е да ме видят гримирана и костюмирана на плакат. Явно за някой това е престижно. С парите за рекламни плакати купих няколко кашона с веро от магазин в Свищов и ги изпрати до наводнените карловски села. В това ми начинание се включиха някой комшии и приятели от града ни. И до сега продължавам да си купувам дрехи, битова химия и козметика, когато си дойда в Свищов. С това подпомагам местните търговци и оставям пари в Свищов. Това мога – това правя.

Само че, уважаеми съграждани, ако чакаме някой да дойде от някъде и да оправи тежкото положение в Свищов, ще има дълго да чакаме.

За това призовавам, че вместо да се ходи за гъби в деня на изборите, е добре да се отиде до урните и да се гласува с разум и за кандидати, които ще направят нещо полезно за града ни и няма да са само фигуранти и да разхождат скъпи костюмчета гримирани муцунки в парламента.

И в заключение бих искала отново да разясня, че политическата партия на Мая Манолова е регистрирана през 2022 година. Казва се ПП „Изправи се България” и на предстоящите предсрочни парламентарни избори се явява в коалиция с гражданското движение на майките от „Системата ни убива” под номер 17 в интегралната бюлетина. Няма нищо общо с гражданското движение „Ние идваме”, което не участва на тези избори.

А който не го е страх, че ще го уволнят от работа, защото е непослушен, може да гласува за мен с преференция 109.

Може и да не съм най-опитния политик, който Свищов заслужава, но съм работохоличка и имам сърце за родния ми град.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери