Турнето на семейния фестивал „Лятно театро 2023“ започва от с. Ореш

# SvishtovToday 18.05.2023 14:39 458

На 20 май от 10 ч. на площада пред Народно читалище Филип Станиславов в с. Ореш край Свищов започва третото издание на най-големия пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите АртАкция“. Това лято турнето обхваща 15 малки общини, а организаторите обещават още по-богата програма от миналата година.

Гостуването на „Лятно театро“ в Ореш е по повод 75-годишнината от създаването на детска градина "Зорница" и се осъществява с подкрепата на община Свищов.

Програмата започва точно в 10 ч. с тържество на малчуганите от детската градина и продължава в 11 ч. с репертоара на „Малка театрална компания“, включващ весела „Лятна игротека“ със забавни игри на открито, еко работилница за кукли от зеленчуци „Кукли от фермата“ и ателие за рисуване върху лице „Шарени муцунки“. Празникът завършва с любимите на всички деца „Сапунени фантазии“ - неповторимото шоу със сапунени балони на Куклен театър „Мале мале“.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност в собствените си възможности и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

След старта в Ореш турнето продължава на 27 май в Трявна, на 30 май в Троян и на 31-ви в Нови пазар. Денят на детето ще бъде отпразнуван подобаващо в пет последователни дни - в Севлиево (1 юни), Елхово (2 юни), Бяла (3 юни), Смядово (4 юни) и Исперих (5 юни). На 16 юни „Лятно театро“ е на гости на Чирпан, а на 17-и е в Ямбол. През юли идва ред на Дряново (15 юли) и Царево (17 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.

Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.    

Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro 

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, община Свищов и любимите на децата Кубети.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери