Древността и съвремието в спектакъла „Благодаря, България“ на фестивала „Орел на Дунава“ в Свищов

# SvishtovToday 08.06.2023 12:33 970

За поредна година Свищов ще е център на най- голямото реанакторско събитие на Балканите- „Орел на Дунава". Верни на себе си организаторите от Съвета по туризъм - Свищов и Община Свищов надграждат преживяването за всички зрители, участници и любители на античната история на нашите земи със сректакъла „Благодаря България ".

Съчетаването на историческа действителност и последните визуални технологии ще се представят тази събота в рамките на провеждащият се традиционен фестивал в Свищов. За първи път този своеобразен културен и технологичен микс, ще се реализира в края на съботният ден в 21 ч.

Спектакъла ''Благодаря, България'' и игран за пръв път през 2019 година на фестивал Беглика и то само от три танца. Младият хореограф Грета Пенчева работи усилено и разгръща представлението с всяко ново участие. На свищовска сцена ще бъде представен последният вариант.

Представлението съчетава огън, прожекция, хореография, визуализация, музика, традиция, знание и изкуство обединени в едно, за да разкажат приказката за нашата забравена приятелка - Майката Земя България.

През  месец май 2023г., благодарение подкрепата от Фонд Култура, Грета Пенчева и ‘‘Мадорее Център за Вътрешно Израстване‘‘ създават 3 дневен фестивал „Танци под небето'“ в Родопите , където всеки участник и любител е имал възможност да се потопи и преживее различни видове творчески танцувални работилници и семинари, като в последния ден от събитието, изявилите желание са имали възможността да приложат на сцена наученото, вземайки участие в танцовото представление ‘„Благодаря, България“’.

Представлението разкрива пред зрителя посланието, че вместо да се борим със злото в нас, е по добре да го прегърнем...

Така то ще се окаже наш стар приятел, именно нашата забравена приятелка БЪЛГАРИЯ- Майката Земя.

Любопитен факт е, че в това предстасление артистите идват от различни среди и професии, освен професионални танцьори, Грета обединява в екипа любители, творци , артисти и им дава възможност да изявят своите таланти на сцена чрез спектакъла.

Тя самата споделя , че когато се свърза с нови хора, с които да работи , е нужно само да ги погледне в очите, и да види блясък в тях.
Тогава тя знае, че те са готови да участват в нейни представления и продукции. Всичко друго откъм техника, сценично поведение, движенческа култура и хореография, подлежат на репетици и практика.

В екипа на този спектакъл ще видите на сцена - Виктория Желева, Мария Стоянова, Симона Иванова, Вихра Шопова, Сениха Хазим, Юли Йорданов, Ян Василев , Крис Атанасов, Антон Кирков и Грета Пенчева.

Свищовлии ще имат удоволствието да гледат един уникален спектакъл "Благодаря,България" на сцената на античния град НОВЕ в съботния ден  21.00 ч.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери