Тученица,тлъстига - Бурен, ама полезен бурен !

# Reporter Svishtov 27.06.2023 00:53 273

Тлъстига или тученица, намира се във всеки двор. Това лято вятърът и дъждът я донесоха и разсадиха навред. И в моя двор има навсякъде. Няма отърване! Но защо да я изхвърляме или плевим?

Бурен, плевел, ама полезен бурен. Из Европа отдавна го добавят най-вече към салатите си, но може и в зеленчукови супи, разядки, гарнитури и където другаде се сетите да сложите нещо зелено. Растението има изключително високи нива на омега-3 мастни киселини (повече от някои риби), които намаляват нивото на холестерола. Съдържа витамините А, С, от В група и пигмента беталайн, който е мощен антиоксидант. Помага за укрепването на костите с богатата гама от минерали – калций, магнезий, желязо и манган.

Включването на тученицата в диетата си струва най-вече заради комбинацията от много фибри и висока хранителна стойност. Засища за дълго, без да сте приели много калории. Освен това активизира обмяната и помага на храносмилането. Ползи ще има и за кожата – високите нива на витамин А в съчетание с коктейл от флавоноиди стимулират изглаждането и освежаването й, помагат при обриви и пъпки.

След всичките ползи се замислям, всичко ли да оплевя ?!  Не бих могла да се справя със непрекъснато растящата след мен тученица. Плевя, правя салата с нея. Имам билка, която не пренебрегвам и присъства почти всеки ден на масата. Накичена с мента зад ухото, бера узрелите кръставички, китка магданоз  от градината. Прибавям настърган морков за цвят и маслини, които ми напомрят за Гърция и топлите летни дни, прекарани при роднини там. Получава се страхотна салата. Остава да кажа  с малка гроздова ракия, собсвено производство" НАЗДРАВЕ !" на всички .

 

Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери