Приключенско пътуване на участниците в Международната награда на Херцога на Единбург от СУ "Димитър Благоев" - гр.Свищов

# SvishtovToday 16.07.2023 14:35 397

За поредна година наши ученици, участници в Международната награда на херцога на Единбург, предизвикаха себе си и доказаха своите възможности на Приключенско пътуване в Централна Стара планина. Участниците от ниво Бронз бяха 24, разпределени в 4 отбора и следваха маршрута Шипка – х. Узана - връх Исполин - Географски център. Преходът беше осъществен за два дни - 7 и 8 юли. Двата отбора в ниво Сребро с общо 10 участници,  приключенстваха 3 дни по маршрут  Шипка – х. Узана – х. Мазалат – местност Лъгът. Балканът ги посрещна със слънце и хубаво време през 1 ден и всички успяха да се насладят на красивите гледки, уханните билкови поляни, чистият въздух и пътуването в екип. При пристигането на хижа "Узана" децата сами се погрижиха за приготвянето на храната, разпъването на палатките  и бивакуването. Вторият ден криеше много изненади. Изкачването до връх Исполин от Бронзовите участници беше забавно, но и много  ветровито. От върха се откриха невероятни гледки към южна България и към склоновете на Стара планина на север. А вятърът доведе и напоителен дъжд, който посвети приключенците в любов към планината и екипен дух.

Сребърните пътешественици поеха нагоре към хижа Мазалат и невероятните красоти на Северен Джендем. И по традиция дъждът ги настигна още в началото като ги съпътсва през целия маршрут. Но те не се отказаха и заедно извървяха планираното, защото се подкрепяха взаимно и си помагаха. Награда им бяха прелестните гледки край Пеещите скали и звездното небе над хижа Мазалат. Спускането от планината на третия  ден разкри пред участниците от ниво Сребро колко красива и разнообразна  е природата ни. През всички дни участниците получаваха съвети и подкрепа от своите 8 супервайзори .

Благодарим на  хижарите от хижа „Узана“ и х.“Мазалат“ за гостоприемството; на шофьорите ни Пламен и Вальо за спокойното пътуване; за грижите за здравето ни на мед.сестра Мариета Цветанова; на училищното  ръководство за дългогодишната подкрепа. 

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери