Христо Иванов: Позицията на Радев е недостойна и вредна за България

# SvishtovToday 16.07.2023 15:09 481

Репликата на президента Радев, че Украйна настоявала да води тази война при ясната фактическа ситуация и позицията на съюзите, към които принадлежим, ни изолира от нашите партньори. Позицията на Радев е недостойна и много вредна за България. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов в интервю за “Тази сутрин” по bTV.

Според Иванов с позицията си българският държавен глава се нарежда до Лукашенко, което e безотговорно и опасно за страната ни.

Никой друг не си позволява подобна позиция. Това е безотговорно за България. В момент, в който работим за присъединяването ни към Шeнген и еврозоната, трябва да покажем, че сме отговорен член на европейската общност, което означава да можем да носим отговорност за отстояването на международното право”, добави той.

Народният представител коментира и компромисната комбинация между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ като подчерта, че правителството на акад. Денков и Мария Габриел е най-добрият инструмент, който в момента страната има. 

Аз не съм пострадал, България пострада. Аз напуснах и това зададе как се развиха политическите събития следващите десет години. От тази гледна точка не изхождам от наивност. Ние сме готови, ако видим, че нашите партньори отново се опитват да подменят необходимостта от дълбоки реформи, да подадем оставка и да напуснем управлението“

, каза Иванов във връзка с това, че през 2016-а година ГЕРБ и ДПС се отметнаха от предложенията му и оставиха надмощието на прокуратурата във ВСС.

В основата е съдебната реформа и нашата решимост е твърда. Рационално е да се очаква, че нашите партньори са си научили уроците. Държим си барута сух и сме нащрек, но не може да си позволим заради опасения и лоши прецеденти да не опитаме. Нямаме право на това“, категоричен е Христо Иванов.

Той коментира и предстоящите местни избори, като посочи, че формацията му е работила няколко месеца, за да направи обединението около кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. Иванов подчерта, че решението не е случайност или моментна хрумка.

"Очевидно имаме нужда от разговор за миналото, сигурен съм, че г-н Вили Лилков ще допринесе за него, независимо дали ще е кандидат. Но разговорът за София и резултатите от изборите ще бъдат решени не от разговора за миналото, а от разговора за бъдещето. Нямам никакво съмнение, че той ще е теренът, на който Васил ще спечели”

, посочи Иванов.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери