ЦИК ще определи местата в ОИК Свищов

# SvishtovToday 23.08.2023 07:31 675

В община Свищов се проведоха консултациите с представители на политическите партии и коалиции за определяне на ОИК

На 22 август 2023 г. от 12.00 часа в Гербовата зала на Община Свищов, се проведоха консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание, за определяне състава на Общинска избирателна комисия, във връзка с произвеждане на избори за общински съветници и кметове на 29.10.2023 г.

Упълномощените представители на ПП и КП представиха изискуемите документи, след което кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев откри консултациите и пожела успех, и конструктивен диалог.

Секретарят на Общината Любомира Петрова припомни на присъстващите Решение № 1962-МИ от 04.08.2023 г. на ЦИК, съгласно което съставът на ОИК Свищов трябва да бъде с 11 членове, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите както следва:

  • за коалиция ГЕРБ-СДС – 3 членове;
  • за коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 3 членове;
  • за партия „Възраждане“ – 2 членове;
  • за партия ДПС – 1 член;
  • за коалиция „БСП за България“ – 1 член;
  • за партия „Има такъв народ“ – 1 член.

В хода на консултациите възникна спор за председателското място. Представителите на политическите партии и коалиции не се споразумяха председателят на ОИК от коя партия да бъде, след което се обедниха около решението ЦИК да разпредели местата в ОИК.

 

Източник: svishtov.bg


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери