На пазар в Свищов или битовизми някакви си.

# SvishtovToday 22.09.2023 06:11 537

На пазар в Свищов или битовизми някакви си.

От свищовските медии научих, че община Свищов ще се сдобие с електомобил за 70 хил.лв. , от които 50 хил.лв. финансиране от общината и 20 хил.лв. финансиране по програма. Браво! Започваме да се вписваме като цивилизовани европейци. Хайде сега общинските съветници да се поинтересуват и да видят дали няма някоя програма, която да финансира проекти за подпомагане на земеделски производители и фермери. И случайно дали няма да се намери финансиране за ремонт на пазара на „Велешана”. Случайно има една Директива на ЕС за „Стратегия от нивата до вилицата”. Има … и не се шегувам.

Общинските съветници във Франция са я чели, но по течението на Дунава, тази Директива до Свищов не е стигнала. Нашите общински съветници може и да знаят за нея, но за съжаление никой не ги е изпратил командировка до Франция, за да видят как се прилага и какви са възможностите за финансиране по нея. (ами то командировка в Свищов никой и никъде не ходи).

Сега ще ви разкажа как се прави фермерски пазар във Франция и Гърция. Два пъти в седмицата се затваря една отсечка от квартална улица и на нея се предоставя безплатно пространство на малки стопанства от близките села и провинции да продават плодове, зеленчуци, млечни продукт, месо, цветя и каквото друго произвеждат. Всеки производител пристига с бус или хладилно камионче и предлага продуктите си. Общината не само, че не събира „такса сергия”, но и субсидира транспортните разходи на фермерите от селото до пазара. Да де, ама някой е прочел за това финансиране, кандидатствал е по програма и нещата са се случили. В нашия европейски Свищов нищо не се случва.

Пазарът на „Велешана” е все така с ръждясалите маси, за които се плаща такса и фермерски пазар никой не организира. Предложението ми към общинските съветници е да следят програмите за подпомагане в селското стопанство и да кандидатстват по тях, а не да следят програмите за финансиране на нови електромобили. За какво ви е този електромобил? Командировка не ходите. А тези 50 хил.лв, с които трябва да го платите от общинския бюджет са много необходими за други социално-полезни харчове.

Изказвам лична благодарност на работещите в дирекция „Култура и културно наследство” на община Свищов. Отдавна призовавам за свищовските празни да не се канят и да не се харчат луди пари за чуждестранни певици, а в културната програма на града ни да се канят свищовски певци и фолклорни групи от цялата община. Е тази година са изпълнили предложението ми, за което искрено им благодаря. Редно е парите от бюджета на Свищов да се инвестират в таланта на свищовлии. Благодаря ви!

 

Дани Давидкова


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери