Смущаваща е идеята бакшишите да бъдат облагани с данък

# SvishtovToday 10.11.2023 10:40 508

Предложението на някои ресторантьори бакшишите да бъдат облагани с данък не е добро и няма да донесе съществени приходи в хазната. Това заяви народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Мартин Димитров и подчерта, че не би подкрепил подобна мярка.

“Смутен съм от идеята бакшишите да бъдат облагани с данък. Благодарността не подлежи на облагане и не виждам защо трябва да дразним излишно хората”

, подчерта Димитров и добави, че ще се постарае да убеди Министерството на финансите в правотата си.

Представителят на “Да, България” сподели, че очаква бюджетът за 2024-а година да влезе за гласуване в Народното събрание около 20 ноември. Той уточни, че процедурата изисква първо да се разгледат данъчните закони в бюджетната комисия, чието заседание вчера не се е състояло заради отсъствието на депутати от ГЕРБ и ДПС.

Димитров е скептичен и относно намаляването на прага на кешови разплащания от 10 000 на 5000 лева. Според него подобно намаление би било твърде рязко и може да доведе до сътресения в по-малките населени места.

“Ако въобще намаляваме прага на кешови разплащания, бих предложил намалението да е от 10 000 на 8000 лева. Много по-разумно е да се правят малки, постепенни стъпки, а не толкова резки. От Министерството на финансите чуха нашите аргументи - ще видим какво ще стане при окончателното гласуване на бюджета”

, каза още Димитров.

На въпрос за идеята за бонуси от 10% при сигнали за укриване на данъци финансистът отговори, че ПП-ДБ са настояли прагът за такива сигнали да бъде поне 100 хиляди лева.

“В този си вид нещата изглеждат много по-добре. Така няма да има несъществени случаи, при които конкуренти подават сигнали едни срещу други. Когато прагът е 100 хиляди лева и това е данъкът, който не е събран, това означава, че става въпрос за голямо укриване на данъци”

, уточни Димитров.

Депутатът сподели, че няма притеснения и не очаква правителството да падне при предстоящото гласуване на вот на недоверие, внесен от опозицията. “Ако някой не подкрепя отбранителната ни политика в ситуация на две войни, това си е за негова сметка”

, заключи Димитров.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери