Свищовски общественици и академични преподаватели присъстваха на първата копка на магистралата Русе-В.Търново

# SvishtovToday 03.12.2023 14:07 2413

Днес бе направена първа копка на строежа на магистралата Русе - Велико Търново.

На церемонията присъстваха министър-председателя акад. Николай Денков,  заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново - Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметовете от региона, представители на строителя и надзора.

Народният представител арх. Йордан Терзийски, с колегите си от екипа на групата съветници „Заедно за Свищов (ПП-ДБ, СДС, ВМРО-БНД, НИЕ ИДВАМЕ)  гл. ас. д-р Стефан Проданов и доц. д-р Емил Николов, както и декана на финансовия факултет проф. д-р Андрей Захариев изразиха увереност за добрата перспектива пред Свищов след направената първа копка. При изказването си от трибуната министър Цеков заяви високата приоритетност за изграждане на скоростния път, свързващ новата магистрала при пътен възел Ценово с най-южния дунавски град Свищов. Именно тази пътна отсечка е липсващата връзка с националния магистрален пръстен към локацията на отдавна икономически и инженерно обоснования българо-румънски мост над реката между Свищов и Зимнич, за който има подписан междуправителствен меморандум. Единствените представители на Свищов на тази церемония проведоха множество неформални срещи и разговори с отговорните фактори на изпълнителната и законодателната власт в лицето на премиер-министъра, зам.-председателя на 49-то Народно събрание, регионалния министър, областните управители, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ и др. Припомняме, че при посещение в Свищов на 18 септември 2023 год. д-р Стефан Проданов, като кандидат за кмет на Свищов, предаде на министър Андрей Цеков папката с проучването за осъществимост на стратегическия проект за мост „Дунав Юг (Свищов – Зимнич)“, подготвен от учени от състава на финансовата катедра на свищовската академия.

Мястото на първата копка бе до пътя Ценово – гара Бяла, на 1,5 линейни км. от кръговото кръстовище до моста на Колю Фичето при гр. Бяла. Строителството на магистралата започва от средата на трасето, със 7,9-километрова отсечка, в землището на община Ценово, област Русе. Първата построена отсечка ще се свърже досегашните трасета на път Е-83 (при гара Бяла) с път II-54 (Ценово – Пиперково – Караманово – Вардим), което е при км 61 от новата магистрала. Свързването ще стане чрез пътно съоръжение симетрична „Полудетелина“, съгл. чл. 137, ал. 1 (фиг. 84) от НАРЕДБА № РД-02-20-2 от 28 август 2018 г. за проектиране на пътища (https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137187173), видно от  разпространена от МРРБ видеоанимация на трасето тук:

За участъка от обхода на гр. Бяла има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че се очаква от април 2024 г. да бъде обявена и поръчката за последния трети лот от Бяла до Велико Търново. До тогава би трябвало да приключат отчуждителните процедури и да се обяви поръчката и за последното трасе - от Бяла до Дебелец, където трафикът ще се разпределя към проходите Шипка и Прохода на Републиката.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери