Времето в четвъртък слънчево

# Reporter Svishtov 22.02.2024 02:52 402

вРЕМЕТО НЕ ЧАКА !
Свищов днес !
Добро утро от Свищов !

Прогноза за времето в Свищов и региона: Максимална температура 15°, минимална 2°.

Ясно утро. В 6 часа 1 градуса, в 10 часа 8 градуса, в 12 часа 12 градуса, в 15 часа 15 градуса.

Продължителността на деня 10ч 51м. Слънцето изгрява в 7.07ч и залязва 17.58ч. 

Вятър  от ЗЮЗ 6км/ч сутрин, ЮЗ  9- 11км/ч следобед променлив 

Облачност  0- 6% 

Вероятност за валежи 1%  

валежи 0.00 мм

дъжд  0.00 мм 

Влажност  71%

Видимост  16км

Качеството на въздуха 71АQI сутринта, следобед става 56АQI- стойности, които показват високо ниво на замърсяване на въздуха и е нездравословен за повечето хора. Препоръчително е за чувствителните групи от хора ако чувстват затрудненея в дишането и дразнене на гърлото, да носят лекарствата си при излизанията си навън.

От днес започва хубавото време. Ясно, слънчево и топло. 

Все по малко ще се задържаме в къщите и апартаментите си. Цветята искат да им обърнем внимание, приятелки искат здравословна разходка. Пейките няма да останат празни край брега на Дунава.

  Днес ще ви разкажа накратко за още една забележителна и представителна къща, една от най големите в града по онова време, която посещаваме като ресторант "Свищов". Един път в годината на 30 януари пред паметната плоча, признателните свищовлии поднасят цветя за почит. Това е къщата на Димитър Начович. В ТАЗИ КЪЩА СЕ ОСНОВАВА ПЪРВОТО бЪЛГАРСКО ЧИТАЛИЩЕ на 30 януари 1856г. Идеята се ражда при  гостуването на Емануил Васкидович, Георги Владикин и търговеца Христаки Филчов в дома на Д. Начович след празника на Преображенското училище в Горната махала. Д.Начович е бил училищен настоятел и касиер. Тези будни граждани поставят основите на народното читалищно дело в България -"...едно Българско читалише, гдето ще бъде библиотека и музеом....". 

В тази къща се е родил синът на Димитър Начович- Григор Начович.

Григор Начович е Първият финансов министър на България след Осволождението .

ПОЧИТ И ПАМЕТ !

 

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери