Свищовският студент Цветан Стоянов завоюва второ място в престижен международен турнир по шахмат

# SvishtovToday 11.03.2024 15:34 4915

На провелия се в Прага, в рамките на големия шахматен фестивал,  много силен открит турнир „Дон Джовани”, свищовският студент Цветан Стоянов завоюва престижното второ място. Сред участвалите 267 състезатели бяха 17 гросмайстори и 20 международни майстори. България беше представена на този световен шахматен форум от двама души – състезателят на ШК БУРГАС 64 – мм Цветан Стоянов и младият Никола Великов, състезател на ШК ЕТЪР – Велико Търново.

Цветан Стоянов е първокурсник в Стопанска академия „Д. А. Ценов” в спец. „Маркетинг” заедно с Нургюл Салимова (вицешампион на Световната купа по шахмат в Баку и европейски шампион отборно по шахмат за жени). Техен треньор по шах е Живко Жеков.

В турнира в Прага Цветан Стоянов набра 7 точки от 9 възможни, като допусна само една загуба и две ремита. Така успя да завоюва изключително престижното 2 място, като остави зад гърба си много силни противници.

Ето какво написа в социалните мрежи треньорът на двамата свищовски студенти за представянето на Цветан Стоянов в Прага: „Гордея се с представянето на Цветан! Това момче, което съм поел още през 2010 година, премина през много трънлив път. Европейски шампион за момчета до 8 г. (пак в Прага през 2012 г.), Световен шампион за ученици до 9 г. през 2013г., той премина през трудни моменти, но сега вече възмъжал и преследващ гросмайсторското звание, показва стабилна игра и отлични резултати. Този месец той ще навърши 20 години и заедно с Нургюл Салимова правят така, че като техен треньор и опора, да се чувствам, като човек дал нещо за прославата на Родината ни! Благодаря им за великите мигове, които ми доставят!”.

Младият шахматист и международен майстор Цветан Стоянов се справя много добре не само на шахматната дъска , но и на студентската скамейка. Първият учебен семестър в Свищовската академия той завърши с отличен успех.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери