Програма за първият ден на фестивала, който няма да е в родният си Свищов

# SvishtovToday 13.06.2024 10:45 377
XVIII Фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ : УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIV Локации: с. Рибен, с. Гиген
14-16 юни 2024 г.

ДЕН ПЪРВИ

РИМСКИ КАСТЕЛ AD PUTEA, С. РИБЕН

10:00 – 12:00 ч.

Дунав – люлка на култури“ – симпозиум за научните открития в региона с участието на водещи учени.

10:00 – 16:00 ч.

„Антични бързи, смели, сръчни“:  Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от близките  общини. Провеждане на състезания в дисциплини от древните тракийски и гръко-римски спортни игри със състезатели от различни възрастови категории – А. (5-7 клас), В. (8-10 клас) и С. (свободна – за по-малки състезатели). Представят отбори на различни училища от близките  общини, наричани полиси и колонии.

Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антична мозайка и рисуване. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.

18:00 – 20:00 ч.

Античната кухня: демонстрация на автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред посетители, гости и участници. Антична кулинарна битка на участващите групи. Риалити-звездата Станислав Иванов ще изнесе майсторски клас и ще приготви специалитета на фестивала – модерна версия на римско ястие! Дегустация на публиката до последна троха и лъжица.

20:00 – 21:00 ч.

Римски кастел AD PUTEA, с. Рибен
Представяне на групите за възстановки, участващи във фестивала. Освещаване на знамената с тържествена церемония. Кметът връчва символите на Ад Путея на Императора.
Тържествено откриване на фестивала.
Огнено шоу на „Феникс“

След 21:00 ч.

Улица „Вит“, Улица „Св.св. Кирил и Методий“, Улица „Бузлуджа“, Кметство с. Рибен
Тържествен марш на групите под светлините на факлите по улиците и площада в село Рибен


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери