Програма за вторият ден на фестивала „Орел на Дунава“

# SvishtovToday 14.06.2024 07:14 374

ДЕН ВТОРИ

COLONIA ULPIA OESCUS, С. ГИГЕН

09:30 – 21:00 ч.

Римският походен лагер и варварският лагер“ – отворени за посетители.

09:30 –10:00 ч.

Откриване на фестивалния ден. Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора. Освещаване на мястото на фестивала – бойното поле, запалване на огъня на фестивала.  Кметът връчва символите на Улпия Ескус на Императора. Антични занаяти и приложни изкуства, антична мозайка и рисуване. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.

10:30 – 14:00 ч.

Сутрешно шоу: Древни изкуства, занаяти, спортни игри;

Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио – варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, антична военна подготовка за малчугани и големи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.

Настолни игри и зарове: демонстрация на антични настолни игри от Рим и Ориента. Турнир ”Oescus Open” по Рота и Дама за всички желаещи – за наградите на фестивалните спомоществователи.

11:30 – 12:30 ч.

Големият конкурс за антични облекла, накити, прически и оръжия „Моят античен двойник“ с участието на ученици, доброволци и ентусиасти от близки и далечни населени места.

16:00 – 17:00 ч.

Тур с екскурзовод „Потайностите на античния Ескус“: разходка с гид и разказ за възникването, разцвета и упадъка на града. Посетителите ще разгледат сградите и обществените пространства и ще научат повече за историята на античния град.

17:00 – 20:00 ч.

Следобедни представления: демонстрации, танци, обичаи и ритуали.

17:00 – 17:30 ч.

Готите – врагове и федерати. В хаотичните и брутални времена на 4-ти век в Европа се появява нова сила. Хуните от Централна Азия атакуват и подчиняват много племена в степите между Европа и Азия. Ужасените готи и съюзните им племена нахлуват през Дунава в Римската империя, Балканите отново се превръщат в бойно поле. Империята вече не е в състояние да прогони варварските племена от своите територии. Готите се заселват в провинция Мизия като „съюзници“ (федерати), получават субсидии и в замяна пазят границата. Презентация на Legio I Italica и Dux Anticae.

17:30 – 17:45 ч.

Презентация на облекло и оръжие на траки, даки, гети. Histora Renascita, Багатур, Getae gens Istri fluvii

17:45 – 18:00 ч.

Тест за силата и поразяващата мощ на древните оръжия. Всички участващи групи.

18:00 – 18:45 ч.

Големите гладиаторски игри „Колизеум“: гладиаторите от всички участващи групи ще се състезават в категориите „най-атрактивен двубой“ и „гладиатор на народа“ за гласовете на публиката. Драматичната сцена “Гладиаторът – машината за смърт”. Непобедимият и непокорен гал е продаден на прочут ланиста за арените на Рим. Той тръгва към сърцето на империята, за да го завладее. “Двамата тракийци” – историята на пленените траки, превърнали се в легендарни гладиатори. Шоуто на гладиаторската школа от Тракия, покрито със слава в арените на Рим. И още уникални истории за гладиатори, чест и слава.

18:45 – 19:00 ч.

Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранциВъзстановеният ритуал в изпълнение на домакините от Legio I Italica  показва непреходния характер на военната клетва в името на родината, сънародниците, братята по оръжие.

19:00 – 19:30 ч.

Спектакъл на Багатур и Пагане „На върха на острието“. Виртуозна стрелба, смразяващи кръвта двубои, бързина, сила, динамика.

19:30 – 20:00 ч.

Връчване на наградата „Златен Орел“ за опазване на културно-историческото наследство.

20:00 – 20:45 ч.

Голямата битка между варвари и римляни: Една кампания в лимеса на Истър След поредните провокации на варварските племена римските легиони навлизат в провинция Мизия и се насочват към полевия лагер на обединената армия на даки и сармати. Вождът на варварите призовава за победа и обещава богатата плячка от римските крепости да се подели между войните-победители. Римският генерал вдига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща реч и призовава за разгром на вероломния и подъл враг. Възползвайки се от разногласията между съюзниците-варвари, римляните нанасят светкавичен удар и печелят битката, но не и войната. Мистичен завършек на битката ще сложат виртуозните огнегълтачи от Феникс!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери