Баскетбола се възражда в най-академичния град. Разговор с д-р Калоян Петков

# SvishtovToday 20.03.2018 06:16 3635

През последните три години група баскетболни ентусиасти работят за възраждането на играта в град Свищов, чрез участие в национална аматьорска лига по баскетбол. Поканили сме д-р Калоян Петков (отговорник на отбора) да ни запознае подробно с тяхното начинание.

Добър ден г-н Петков,

Калоян Петков: Добър ден

Разкажете ни малко за себе си, как се запалихте по тази игра?

Калоян Петков: Запалих се покрай баща ми Ангел Петков, който вече над 20 години се занимава с баскетбол в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“. През годините съм бил част от гарнитурите на БК „Олимпиец“. Миналата пролет бях за 6 месеца на стаж във Вилньоския университет в Литва, където имах късмета да видя нагледно как се организират баскетболни мероприятия от най-високо ниво.

Моля обяснете ни какво представлява аматьорският отбор към УСК „Д.А. Ценов“?

Калоян Петков: Изключително съм горд от името на моите съотборници да споделя няколко думи за нашият баскетболен проект. Аматьорският отбор към УСК „Д.А. Ценов“ е баскетболен отбор, който участва в аматьорското първенство BGO Software Баскетболна Лига в зона „Център“. Настоящият сезон е трети поред и можем да се похвалим, че участваме още от самото начало на аматьорския баскетбол в Северна-Централна България.

Споделете повече информация за BGO Software Баскетболна Лига?

Калоян Петков: Лигата е създадена с цел да организира турнири за аматьори из цяла България. Свищов попада в т.нар. зона „Център“, където се състезават 9 отбора от 8 града в зоната. Отборите са от Свищов, Плевен, Габрово, Троян, Горна Оряховица, Дряново, Исперих, както и два отбора от Велико Търново. Може с гордост да заявим, че нивото на нашата лига граничи с това на професионалните лиги. Всеки един мач се предава на живо през канала в Youtube, води се детайлна статистиска, и въобще атмосферата в залите наподобява професионален баскетбол. Деветте отбора играят по системата всеки срещу всеки по два пъти и първите 8 се класират за плейофната част от шампионата. Срещите са всеки уикенд в някой от градовете.

Тази година и Свищов бе домакин на кръг от шампионата?

Калоян Петков: Да, от този сезон вече и нашият град приема домакинства в спортен комплекс „Септември“. Първото ни домакинство бе посетено от над 400 фена, което със сигурност го класира като едно от най-масовите спортни събития в общината. Бяха изиграни 4 изключително оспорвани срещи на доста високо ниво. Радостен съм, че залата се напълни с фенове.

Кой организира BGO Software Баскетболна Лига?

Калоян Петков: Аматьорската баскетболна лига се организира от НПО „Българско Баскетболно Общество“, заедно с подкрепата на Българска Федерация Баскетбол. Водещи спонсори на начинанието са BGO Software, BioCell Collagen и други. Това са изключително отдадени на баскетбола хора, които въпреки всички трудности успяват да организират частна баскетболна лига с ниво на организацията, което съперничи с професионалните лиги.

Как стана възможно да има отбор от Свищов?

Калоян Петков: Всеки един частен спортен проект се изправя пред изключително много трудности в началото. Финансовите изисквания не са никак леки. Благодарим на ръководството на УСК „Д. А. Ценов“ и катедра „Физическо възпитание и спорт“ за това, че ни асоциира към университетския клуб и ни осигурява необходимата екипировка. Най-вече благодарим на Студентския Съвет към СА „Д.А. Ценов“, които ни осигуриха заплащането на таксите за първите 10 мача от шампионата. Също така домакинството в Свищов стана възможно благодарение на община Свищов. Въпреки трудностите успяваме да се справим и да поддържаме искрата.

Какви са ползите от участие в аматьорската баскетболна лига?

Калоян Петков: Радвам се, че попитахте този въпрос. От 4-годишен съм покрай баскетболното игрище. Изключително съм доволен, че чрез този проект успях да допринеса за развитието на баскетбола в града. Нашето участие успява да запали доста подрастващи да се развиват в този спорт. Също така успяхме марката СА „Д.А. Ценов“ да бъде споменавана в залите из цяла Северна-Централна България!

Каква е популярността на аматьорският баскетбол?

Калоян Петков: Ние използваме социалната мрежа фейсбук за популяризация на нашето участие и за ангажиране на фен базата. За щастие платформата генерира доста детайлен репорт за интереса към нашия баскетболен проект. Новините за 15те кръга са достигнали до малко над 50 000 потребителя, от които са реагирали 2835. Това е показателно за интереса, който обществеността проявява към баскетболната игра. Надявам се с развитието на проекта да ангажираме все по-голяма част от младата общественост и да ги привлечем отново в баскетболните зали.

Как виждате бъдещето на баскетбола в града ни?

Калоян Петков: Баскетбола е страхотна игра, която възпитава всички необходими ценности. Разбира се в скоро време не можем да очакваме да създадем успешен бизнес модел на баскетбола в малък град като Свищов. Но градът ни е университетски център и следва да привлича млади хора с интерес към тази игра. Надявам се чрез продължаващото партньорство, със СА „Д.А. Ценов“ и община Свищов, да създадем необходимата енергия за развитие на аматьорския баскетбол, което несъмнено ще даде тласък подрастващите. Както вече казах вече виждаме резултатите от маркетинговата кампания на клуба главно чрез повишаване на интереса към нашата Алма Матер, като институтция предоставяща възможности за развитие и в тази област.
 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com