Естествени средства ускоряващи зарастването на счупена кост

# SvishtovToday 17.06.2018 08:24 19147
Зъбите и костите се считат за едни от най-здравите части в тялото. Според едно проучване, силните кости играят важна роля не само в осигуряването на сила и баланс на тялото, но и в подобряване на позата и външния вид. Въпреки здравината си обаче, те също могат да бъдат счупени.
 
Какво представлява костната фрактура?
 
Фрактура е термин, използван за описване на счупване, на която и да е от костите в тялото. По-конкретно, в случай, че върху костта действа по-голямо натоварване от нормалното, тя може да се счупи или нацепи.
 
Какви са причините за костна фрактура?
 
Причина за това може да е нараняване, внезапно огъване на части от тялото или загуба на здравината на костите в резултат на заболяване (рак, остеопороза) или прием на някои медикаменти, които имат такъв ефект върху костите. Обикновено костната фрактура е резултат от злополука с МПС, падане от височина, спортна травма. Други често срещани обстоятелства, при които може да настъпи фрактура са:
 • директен удар;
 • повтарящи се въздействия, причинени от бягане, което води до счупвания, известни като стрес-фрактури на глезена, пищяла, тазобедрената става или таза;
 • насилие.
Някои от характерните симптоми на фрактура включват:
 • интензивна болка;
 • невъзможност за движение на засегнатата област;
 • оток, кръвонасядане и/или кървене;
 • изтръпване;
 • видима деформация или изкривяване на крайника.
При наличие на фрактура или съмнение за такава, обезателно трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като счупените кости трябва да бъдат репонирани (върнати към обичайната си позиция) и фиксирани, за да настъпи зарастване и възстановяване на целостта на костта. Обикновено времето, за което настъпва зарастване на фрактурите зависи в голяма степен от вида на фрактурата, възрастта, общото здравословно състояние и редица други. Съществуват обаче някои средства и методи, които може да прилагате самостоятелно у дома, за да подпомогнете оздравителния процес, да ускорите зарастването и да намалите дискомфорта:
 
Студен компрес и лед
 
Студеният компрес помага за облекчаване на болката и намаляване на подуването. Може да прилагате студени компреси към засегнатата област до 4 пъти дневно за около 10 минути.
 
Аналогично на студените компреси, може да използвате торбичка пълна с лед, като обезателно между кожата и торбичката трябва да поставите кърпа.
 
Рициново масло
 
Рициновото масло е едно от най-добрите естествени средства, което може да откриете лесно в аптеките и билковите магазини. То притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства, което го прави приложимо при много различни проблеми. За да използвате в помощ при счупване, накиснете чиста памучна кърпа в рициново масло и я увийте около мястото на счупването. Закрепете кърпата с бинт или цитопласт и оставете да престои една или две нощи. Това ще подпомогне укрепването на костта и зарастването.
 
Куркума
 
Куркумата е отличен природен продукт, който може да бъде полезен при различни проблеми, включително наранявания и фрактури. Множеството приложения на куркумата се дължат на добре изразените й антиоксидантни, антисептични и противовъзпалителни свойства. За да се възползвате от полезните й ефекти при фрактура, пийте една чаша мляко с куркума поне два пъти на ден. Това ще ускори заздравяването на костта.
 
Друг начин е да приготвите паста от настърган лук и куркума на прах и да я нанесете върху засегнатата част. Може да използвате и като компрес, който да задържите един-два дни.
 
Ананас
 
Консумацията на половин пресен ананас на ден е един от най-лесните естествени начини за подпомагане на зарастването на костта. Бромелаинът, съдържащ се в този плод действа противовъзпалително и спомага за намаляване на отока. Избягвайте преработени или консервирани ананаси, които не осигуряват същия ефект.
 
Етерични масла
 
Три мощни етерични масла могат да помогнат за възстановяване на здравината на костите и намират приложение при лечение на счупени кости – етерично масло от кипарис, етерично масло от ела и етерично масло от хелихризум:
 • Кипарисовото масло подобрява циркулацията на кръв в областта и ускорява лечебния процес.
 • Маслото от хелихризум помага за поправяне на увредената тъкан благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
 • Маслото от ела облекчава болката, подпомага действието на имунната система и ускорява зарастването на тъканите.
 
Направете смес от тях и нанасяйте върху областта на счупването три-четири пъти на ден.
 
В хода на лечението по естествен път е особено важно следването и на специфична диета, прием на добавки, режим и начин на живот, както и приложенията на някои естествени средства, които могат да помогнат на тялото Ви да се излекува значително по-бързо.
 
Витамините са ключов елемент за здравето на костите, особено при наличие на проблем или заболяване, което ги засяга пряко. Може да изберете да увеличите приема на витамини и минерали като наблегнете на храните, които ги съдържат.
 
Диета и добавки
 
Калций
 
Калцият е основен структурен компонент на скелета, което го прави жизненоважен елемент както за костното зарастване, така и за здравето като цяло. Ежедневният прием на калций е важна част от поддържането на здравето на костите. С напредване на възрастта, костите започват да губят плътността и здравината си и това може да бъде предпоставка за счупване (както при остеопороза).
Недостигът на калций може да доведе допринесе за счупването на костите, а консумацията на храни, богати на калций може по естествен път да подпомогнат възстановяването на костите. Най-богати на калций са:
 • зелените листни зеленчуци - зеле, спанак, рукола, брюкселско зеле, зеле, броколи, маруля;
 • суровите млечни продукти - прясно мляко, кисело мляко или кефир;
 • сардини;
 • бобови храни.
Но, за да може тялото да използва калция правилно, се нуждае от магнезий, тъй като, според проучвания, калциевият и магнезиевият метаболизъм са тясно свързани. Всъщност, чревната абсорбция и бъбречната екскреция на двата йона са взаимно свързани. Затова, за да се възползвате от предимствата на богатите на калций храни, трябва да консумират и богати на магнезий храни. Някои храни са богати едновременно и на двете. Такива са сурови листни зеленчуци и кефир, козе мляко и прясно козе сирене. Храни, богати на магнезий са още:
 • ленено семе, семена от чиа и тиквени семки;
 • говеждо месо от хранени с трева животни, бадеми, авокадо, черен дроб;
Цинк
 
Повишеният прием на богати на цинк храни стимулира поправянето на увредените тъкани, свързани със счупването на костта. Според изследвания, публикувани в Saudi Medical Journal, добавката на цинк води до значителен прогрес в образуването на калус (новообразувана костна тъкан).
Храни, които съдържат значителни нива на цинк са говеждо, свинско, пуешко, агнешко, морски дарове, пилешко месо, тиквени семки и ленено семе.
 
Витамин С
 
Витамин С също попада сред необходимите витамини за по-бързото възстановяването на счупена кост. Много проучвания описват ползите от витамин С при лечението на костите, като някои медицински изследователи предполагат, че консумацията на богати на витамин С храни може да стимулира образуването на нова костна тъкан.
В проучване, публикувано в Journal of Bone and Joint Surgery, изследователи установили, че витамин С подобрява механичната устойчивост на калуса при фрактури на възрастни плъхове. Те предполагат, че това може да помогне и за лечение на костни фрактури при възрастни хора.
Храни, богати на витамин С, които трябва да добавите към диетата си са зеленчукови сокове, портокалов сок, пресни портокали, ягоди, карфиол, папая, лимони, чушки, киви, броколи, аспержи, някои органични меса, ядки и семена.
 
Витамин Д
 
Една от най-важните добавки при счупване на кост е витамин Д. Макар и все още да няма категорични доказателства, че добавката на витамин Д действително ускорява лечението, то, съществуват доказателства, че дефицитът на витамин Д често играе роля при настъпването на счупване. По този начин, витамин Д оказва косвено влияние в процеса на костно зарастване и осигуряване на здравина на костта. Затова, ако имате счупване на кост, излагането на слънце е лесен и полезен начин да си набавите витамин Д директно от слънчевите лъчи. Освен това, слънчевите лъчи действат и детоксикиращо на целия организъм. Може да приемате витамин Д и под формат на хранителна добавка.
 
Други добавки, които могат да подпомогнат лечението включват добавки с рибено масло и зелените суперхрани като хлорела и спирулина. Рибеното масло е от полза за здравето на костите поради наличието на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят възпалението и да ускорят лечебния процес.
 
Храните, които трябва да избягвате са прекалено кисели храни, преработени меса и колбаси, преработени млечни продукти, кофеин и алкохол. Също така, трябва да се намалят нивата на натрий и захар. Те водят до подкиселяване на тялото, което ще доведе до извличане на минералите от костите и съответно, забавяне на тяхното възстановяване и растеж.
 
Вибрационна платформа
 
Следваща стъпка за по-бързото възстановяване и заздравяване на счупените кости е природната терапия, като например терапията върху вибрационна платформа. Изследвания показват, че това води до увеличение на костната плътност. Престоя на вибрационна платформа за 20 мин, по три пъти на ден допринася за ускоряване на лечението.
 
Вибрационната терапия може да се използва от хора на всяка възраст за ускоряване на възстановяването. Тази форма на рехабилитация доказано укрепва мускулите посредством изпращане на енергийни вълни с различни честоти през тялото и има положително въздействие върху костите. Предишни проучвания са показали, че вибрационната терапия може да бъде ефективна за подобряване на костната плътност при пациенти с остеопения. Лабораторни проучвания показват, че може да подобри костната микроструктура и механичните свойства на костта при остеоартроза на коляното и изглежда ефективно за намаляване на костната резорбция и увеличаване на кортикалната дебелина при остеогенеза имперфекта.
 
Други изследвания са показали, че вибрационната терапия може да бъде добро решение за предотвратяване и лечение на фрактури на бедрената кост, както и за възстановяване след ставна артропластика. В същото време беше установено, че прилагането на вибрационна терапия два пъти седмично намалява костната загуба в тазобедрените стави и подобрява мускулната функция на долните крайници в постменопаузени жени, намалявайки риска от падания и счупвания на бедрената кост.
 
Тези открития са окуражаващи, тъй като този вид терапия изисква по-малко усилия от класическите рехабилитационни упражнения и упражненията, извършени на вибрационна платформа са с ниска активност, което ги прави подходящи и за хора в по-напреднала възраст и такива с риска от костна загуба и фрактури.
 
Акупунктура
 
Акупунктурата е друга полезна практика, която може да бъде приложена при зарастването на костна фрактура. Акупунктурата трансформира използваната в тялото енергия, насочва я по правилните енергийни меридиани и подкрепя възстановяването и функционирането на тъканите и органите.
 
В проучване на ефекта на традиционната китайска медицина върху лечението на костни фрактури, публикувано в Complementary Therapies in Medicine, лечението с акупунктура ускорява зарастването на костите при пациенти с фрактури. Прегледът на проучванията върху ефектите на акупунктурата при плъхове, публикувано в Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine показва подобни резултати.
 
Допълнителни съвети
 
Използвайте възглавници. Смята се, че за да се ускори лечебният процес, счупената кост трябва да се повдигне на по-високо място от нивото на сърцето. Това помага за отичането на излишната кръв и тъканни течности от наранената област. Поставянето на няколко възглавници в края на леглото е подходящ начин за приложение на този метод.
 
Избягвайте кофеина и алкохола. Освен храни и напитки, които осигуряват полезни вещества за защита на здравето на костите, има и такива, които трябва да се избягват, тъй като в по-големи количества водят до отслабване на силата и здравината на костите. Кофеинът е един от тях. Кофеинът и тютюневите изделия пречат на процеса на зарастване на костта. Алкохолът също оказва негативно влияние върху костната маса и нарушава абсорбцията на калций. Поради тази причина, ограничаването на алкохолните напитки е необходимо за подпомагане на оздравителния процес и поддържане на костното здраве.
 
 

Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери