Академик Свищов с две цели в утрешния мач - победа и подкрепа за бате Станчо

# SvishtovToday 18.08.2018 09:23 856

Екипа на Svishtovtoday.com се присъединява към призива на колегите от ploshtadaleko.com . Всички са поканени и добре дошли на стадиона.

 „Площад Алеко“ излиза с призив към всички играчи, треньори и привърженици на любимия „Академик“, както и към всички деца от подрастващите гарнитури на отбора и техните родители – нека в неделя напълним стадион „Академик“ и играем и победим вечния съперник „Спартак“ Плевен и заради нашата легенда Станимир Проданов, който е в тежко здравословно състояние след претърпян тежък побой тази седмица.

Дербито е в неделя, 19 август, от 18.00 ч. на стадион „Академик“, а плевенчани са един от фаворитите в групата с нескрити аспирации за първото място и промоция в „Б“ група. От своя страна младите „студенти“ са с почти изцяло променен и подмладен състав и далеч по-малки финансови възможности. В първия кръг на тазгодишния шампионат „Спартак“ прегази в Плевен „Трявна“ с 3:0, докато нашите момчета победиха като гости в Полски Тръмбеш местната „Янтра“ с 1:2.

Легендата на „Академик“ Станимир Проданов (Бате Станчо), който е втори по брой изиграни мачове за отбора във вечната ранглиста на отбора, бе обект на зверско непредизвикано с нищо нападение, при което му бе нанесен тежък побой от четири лица в централната градска част на метри от църквата „Света Троица“ този вторник. Той е бил съборен от велосипеда си, удрян, ритан и блъскан по изключително жесток начин, като по последна информация на семейството му вече е транспортиран за лечение в София, поради сложността на получените травми и увреждания.

Първоначалната информация беше за три счупени ребра, комоцио, и други политравматични увреждания. След приемането му в болницата в Свищов и извършените прегледи и манипулации се оказва, че са счупени повече ребра, като част от тях са наранили и белите дробове на Бате Станчо и е съществувал сериозен риск за усложняване на здравословното му състояние, което е наложило преместването му в столицата. Засега състоянието му е много тежко, но стабилно, тепърва за подобряването му лекарите ще преценяват нуждата от допълнителни интервенции.

Станимир Проданов е титулярен десен бек на „Академик“ в продължение на 16 години в периода 1960 – 1976 г. и дългогодишен капитан на отбора. Бил е капитан на националния студентски отбор на България на европейското студентско първенство в Клуж – Напока Румъния. Дългогодишен треньор на детските и юношеските формации на отбора, познат на всички спортен деятел и организатор. Той е носител на златна значка за принос към футбола на БФС. Участник в многобройни мачове на ветераните на „Академик“ и един от безспорните авторитети сред тях.

Нападателите му са цигани на възраст 24, 25, 26 и 27 години, гастарбайтери в Европа, демонстриращи огромно самочувствие и арогантност, купили си нови коли и дошли да прекарат годишните си отпуски в България. Като мотив за жестокото нападение изтъкват припознаване в човек, който е направил забележка  на един от тях докато шофира, като впоследствие между тях и този колоездач е възникнал инцидент. Виждайки преминаващия с велосипед Станимир Проданов те са се нахвърлили, без да забележат, че той няма нищо общо с предходния скандал.

Вече е образувано досъдебно производство и четиримата са получили от Районна прокуратура – Свищов работно обвинение за „причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди“, взети са им мерки за неотклонение и предстои изправянето им пред съда.

„Площад Алеко“ считаме, че независимо от наказанието, което нападателите е задължително да получат, най-добрият начин да покажем съпричастност към Бате Станчо и неговото семейство е да подкрепим „Академик“ в тежкия сблъсък с вечния враг, а нашите момчета да покажат характер и дух, достойни за техните предшественици и самия него и с всеотдайната си игра да се покажат достойни за тяхното наследство. Призоваваме и малките деца от детско-юношеските формации на клуба, които наскоро постигнаха успехи на международния турнир в Кременчуг (Украйна) и техните родители да бъдат заедно с батковците си на стадиона и да ги подкрепят срещу трудния съперник.

Пожелаваме на Станимир Проданов и неговото семейство и роднини бързо възстановяване и ги чакаме отново на трибуните на стадион „Академик“, където им е мястото!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com