Два случая на коронавирус в Плевен и Габрово

# SvishtovToday 07.03.2020 22:21 1012

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ.

Двама пациенти - мъж и жена, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани от няколко дни. Те вече са в добро здравословно състояние.

"Това не са достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София",

съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория.

"Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. Не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива"

, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

Генерал-майор Мутафчийски призова българите да спазват добра лична хигиена и хигиена на общуването. А пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина.

"Мийте ръцете си редовно - поне по 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт"

, препоръча шефът на ВМА.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери