Ваучерна схема за малкия бизнес и дигитализацията му предстои да стартира в България

# SvishtovToday 15.06.2020 08:28 1439
Малкият бизнес в България ще може да кандидатства за безвъзмездно финансиране под формата на ваучери за информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Очаква се схемата да бъде обявена съвсем скоро, като не е изключено това да стане и до края на юни месец. 
 
Ваучерите ще могат да се използват за създаването на сайтове, за закупуване на ERP системи, за дигитален маркетинг, за подобряване на киберсигурността чрез използването на блокчейн технологии и пр. 
 
„В момента текат последните процедури с управляващия орган по съгласуването на формуляра за кандидатстване“
, коментира пред Economic.bg Бойко Таков, председател на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП), която ще раздава ваучерите. 
 
Веднага след това, по думите му, ще бъде обявен срок за кандидатстване, като преди това фирмите ще имат поне една седмица да се запознаят с условията, така че да получат равен старт в надпреварата.
 
Схемата не е част от специалните антикризисни мерки на държавата, но идва в повече от подходящ момент, след като пандемията от коронавирус подчерта и ускори нуждата от дигитализация. А малкият бизнес у нас доказано изостава от тенденциите в Европа. Публикуваният тази седмица Индекс на Европейската комисия за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото – DESI 2020 – отрежда на България последно място в ЕС по дигитализация. 
 
Ваучерната схема
 
По схемата са заделени над 9 млн. лева по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. До средствата се очаква достъп да получат около 450 малки и средни фирми. Кандидатстването ще е на принципа „първи по ред, първи по право“. 
 
Ваучерите са два вида – малък и голям, съответно на стойност до 5 хил. и до 20 хил. лева (без ДДС). Спечелила такъв ваучер, фирмата ще разполага с девет месеца, за да го използва. С малкия ваучер например ще може да се създава уеб сайт, а с големия да се прави дигитален маркетинг, да се подобрява киберсигурността и пр.
 
 
Източник: Economic.bg.

Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери