Участва ли НСО в охраната на сарая

# SvishtovToday 08.07.2020 14:09 914

Пазят ли гардове от НСО морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган? На този въпрос все още няма официален отговор от държавните институции часове, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и активистът на партията Иво Мирчев се опитаха да наближат сарая, но бяха изблъскани от анонимни охранители.

Цивилните гардове не пожелаха да се представят, въпреки че многократно бяха питани дали са служители на НСО. Те само повтаряха, че имението е частна собственост и на моменти използваха физическа сила, за да отблъснат "натрапниците".

Oт НСО заявиха, че отказват да "бъдат въвличани в политически акции, независимо от техните подбуди" и посочиха, че "охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние".

Там са изброени Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на Летище – София.

Останалите места, които се пазят от службата, не са публични. Според чл. 25 и чл. 26 на Закона за НСО такива обекти са всички, в които пребивават охранявани лица.

По-късно пиарът на НСО уточни, че "няма основания да се смята, че служители на НСО са участвали в случая".

Така от витиеватите отговори на НСО не става категорично ясно дали въпросните гардове са служители на НСО.

Службата от години пази Ахмед Доган, като в края на миналата година се разбра, че това става по странни правила и процедура. ДПС предоставя коли и техника на НСО, а службата плаща само заплатите на служителите. Оттогава няма публична информация почетният лидер на ДПС да се е отказал от услугите на НСО.

В същото време поне един от "незивестните" мъже може да бъде открит на множество снимки редом до Доган в ролята на негов охранител. Обикновено е облечен в костюм, а не в жълта тениска. Почетният председател на ДПС от години не се появява публично, освен на избори. 

Последните кадри с него са от европейските избори миналата пролет. До Доган върви и мъж, който силно прилича на този с жълтата тениска и слънчевите очила. Има известна прилика и между мъжа, който заплашваше Иванов и Мирчев, че ще им спука лодката и друг охранител на Доган.

Кадърът отново е от миналата година.

 

 

Ако се окаже, че охранителите са от НСО, на тях може да се търси отговорност, включително по закона за службата.

Според чл.28 от Закона за Националната служба за охрана "При изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от Националната служба за охрана се легитимират със служебна карта и знак, утвърдени с акт на нейния началник". Нещо, което тези гардове не направиха.

Употребата на сила пък е разрешена в много ограничени случаи - при нападение на охранявано лице или на служител на НСО при изпълнение на служебните му задължения, нападения на обекти под охрана, противодействие на законно разпореждане и задържане на заплашващо сигурността лице.

При акцията на Христо Иванов нито едно от тези условия не бе налице.

В момента службата е в центъра на вниманието, след като управляващите създадоха ново охранително звено, но в рамките на МВР.

Засега не е ясно как ще се избегне дублирането на функции между НСО и МВР и какво ще бъде бъдещето на службата, която остана единствена под шапката на президента. НСО бе замесена в компроматните скандали около премиера Бойко Борисов.

НСО започна вътрешна проверка, след като в бяха изпратени компромат срещу премиера, а шефът на службата ген. Красимир Станче бе привикан от прокуратурата.

От тази гледна точка предпазливостта на НСО и ограничените ѝ публични реакции може да се разберат, но липсата на ясни отговори отварят нова врата за спекулации около службата.

Източник:mediapool.bg


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери