Днес честваме Алеко Константинов - Щастливеца

# SvishtovToday 13.01.2021 09:36 599

На 13 януари се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца - български писател, белетрист и сатирик . Роден през 1863 година в Свищов, починал през 1897 година.

Автор е на пътеписа "До Чикаго и назад (1894), на книгата "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература.
Написал е над 40 фейлетона, цикъла "Разни хора - разни идеали", пътеписите "Какво? Швейцария ли? ", "София-Мездра-Враца", "През март в Чепино", "Невероятно наистина, но факт..." и др. Основател е на организираното туристическо движение в България.

По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България - Клуб на българските туристи. Застрелян е от наемни убийци на връщане от Пещера, близо до с. Радилово, област Пазарджик.

Учениците на СУ "Димитър Благоев" - гр.Свищов също участват в отбелязването на 158 годишнината от рождението на Алеко Константинов. Те четат подбрани текстове от произведението му "Бай Ганьо" на руски и английски език, част от които са включени и в общинската програма. Рисунката на портрета на Щастливеца, нарисувана от Дарин Павлов от 3-ти клас е финалист в конкурса на сдружение "Рисувай с нас" и е изложена в Художествената галерия "Николай Павлович".
"А идеали трябват, Алексей, те не са празна дума, както мисли жадната за облаги сволоч."
- из писмо на Алеко Константинов до Алекси Филипов

 

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери