Стефан Ангелов на 83! Честит рожден ден!

# SvishtovToday 17.02.2021 19:15 1002

Днес празнува 83 си рожден ден Стефан Ангелов Иванов - един изключителен човек, учител, тренъор и приятел.

Помнят го свищовлии ! Той създаде поколения гимнастици, които прославяха малкия ни град. Школата по спортна гимнастика в Свищов беше трета в България , след София и Пловдив. 

Роден е  на 18.02.1938 г. в Свищов. Започва да се занимава със спортна гимнастика като ученик в ОУ“ Д. Благоев“ през 1950г. През 1953г. печели 2ро място на национално първенство в София. Там забелязват спортния му потенциал и го канят да кандидатства в ДТФС “Васил Левски“/държавен техникум по физкултура и спорт/, гр. Пловдив. По време на обучението си в Пловдив печели 1- во място на Държавното първенство на техникумите.

След като завършва средното си образование се връща в Свищов и започва работа като учител по ФВС в ОУ“Д. Благоев“. През 1963г. и 1964г. отборът на училището става републикански първенец за пионери. Изявени гимнастици от този отбор са: Иван Рашков, Костадин Костарелов, Иван Манев, Янко Янков. Иван Рашков става индивидуален републикански първенец през 1964г.

ОУ"Д.БЛАГОЕВ“ 1964 РЕПУБЛЕКАНСКИ ШАМПИОНИ- ГР. ПЛОВДИВ 

ОУ"Д.БЛАГОЕВ“ 1964 РЕПУБЛЕКАНСКИ ШАМПИОНИ- ГР. ПЛОВДИВ 

От 1965г. до 1974г.  работи като учител по ФВС в ОУ „Ф. Сакелариевич“.През 1966г. за постигнати отлични спортни резултати на гимнастиците, които подготвя е удостоен с медал за трудово отличие.

 

Отбор гимнастика ОУ „Ф. Сакелариевич“

Няколко поредни години- 1966г., 1967г. и 1971г отборът на училището е републикански шампион за пионери. Изявени гимнастици от този отбор са: Иван Манев, Йордан Кокърлиев, Огнян Лазаров, Христо Кирилов, Георти Здравков, Николай Горанчев...На втората снимка : Стефан Антелов, Костадин Костарелов (Диньо) републикански шампион на висилка 1971 г., Ибрахим Хафузов (четвъртия ), Боян Маринов до него и последен Красимир Кръстев (Красю Шамуна).

През 1967г. завършва ВИФ- София и покрива разрядите за званието „Майстор на спорта“. 

Подготвя и отбор по хандбал – момичета до 8 клас, с който печели 3то място на последната ученическа спартакиада през 1971г.

3-то място за отбор по хандбал момичета ОУ „Ф. Сакелариевич“ 1971 г. , Републиканско първенство

През 1975г. е избран за Председател на ДФС „Академик“, гр. Свищов. Заема тази длъжност до 1981г. През този период за първи път футболния отбор "АКАДЕМИК"-Свищов  влиза в „А“ РФГ. Мъжкият отбор по Тенис на маса /представители Иван Стоянов, Марио Якимов/ става няколко пъти шампион на България.  Иван Гърчев като представител на отбора по вдигане на тежести влиза в националния отбор.

След 1981г. се връща към учителската професия в ОУ „Т. Миланович“, където развива отбора по гимнастика.

От 1982г. до 2002г. работи като учител по ФВС в СОУ “Цв. Радославов“, където подготвя отборите по футбол, волейбол и хандбал.

През периода 1983-1989г. подготвя масови гимнастически композиции с участието на ученици от „Цв. Радославов“, с които представя училището на различни градски тържества.

  

Стефан Ангелов е един много скромен, много трудолюбив и безкористен човек.  Там, където е учителствал е оставил спортна слава за училището и града. Такива хора, като него, възпитали и създали поколения гимнастици, оставили трайна диря в историята на спортната гимнастика в Свищов,  заслужават почит и признателност !

Честит Рожден Ден!

Благодарим на Весела и Мариан Ангелови за съдействието.

Редакцията на svishtovtoday.com издирва и други спортни истории, които да публикува.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери