Посланикът на Кралство Нидерландия започна посещението си в Свищов от Нове

# SvishtovToday 08.09.2021 19:24 534

Посланикът на Кралство Нидерландия Н. Пр. Юриен ван дер Хорст е на посещение в Свищов днес и утре. Посланикът започна визитата си в крайдунавския град от римския легионен лагер и късноантичен град Нове, воден от Председателя на УС на ОФК „Академик” Христо Цветанов. Негово превъзходителство бе посрещнат в Нове от представителна част на групата за исторически възстановки Първи Италийски легион.

На госта бе презентирана вълнуващата история на Нове, възникнал като легионен лагер по Римския лимес, така както възникват и редица римски градове в родната му Нидерландия. Посланикът се поинтересува от дейността на първата в България група за антични възстановки и поздрави легионерите за ентусиазма и вещината във възстановките.  Легатът на Първи Италийски легион отправи адлокуцио (поздравителен адрес) към Н. Пр. ван дер Хорст, в което се казва:

„...Нека Вашият мандат допринесе за мира, разбирателството и благоденствието на нашите народи! Приемете нашия легионерски поздрав и нека всемогъщия и всеблаг Юпитер Ви даде дълъг живот, въплати безстрашие у верните Ви събратя, а всее ужас и отчаяние у враговете Ви!

Добре дошли в Нове!“

Разработен от ОФК „Академик” проект включва детски футболен турнир, който ще бъде открит от високия гост на 9 септември. В турнира ще се включат състави от Белене, Никопол, Левски, Полски Тръмбеш, Павликени, Царевец, Севлиево и Свищов. Проектът е реализиран съвместно с нидерландската организация „Корвър Холандия“ и освен турнира предвижда тренировъчни сесии, водени от известният нидерландски специалист Райнел Вьордингс, както и подкрепа за масовия спорт.  Програмата на дипломата включва и срещи с ректора на Академията и кмета на Общината.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери