Преговорите за правителство са ЗАМРАЗЕНИ!!!

# SvishtovToday 27.05.2023 14:18 465

"Говорих с акад. Денков, уведомих него, казвам и на вас:

 Замразяваме преговорите! Всичко си има граници!".

Това каза Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията.

"Дълго мълчах, слушай много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа"

, заяви Габриел в началото на брифинга.

"Дълго мълчах, слушай много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на Републиката"

, заяви Габриел в началото на пресконференцията и добави:

"Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност - това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики".
Според Габриел е  неприемливо едно да се говори по време на преговори, а друго - навън.
"Навън са лъжи! С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ смятам, че това е неприеммиво и към тях"
, каза тя.

"Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността"
, посочи Габриел по време на брифинга на ГЕРБ.

Тя смята, че е неприемливо дори да се говори за политизация на администрацията.
"Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпроси е и какво означава "ала-бала с президента" без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма"
, допълни Габриел.
 
Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.
"Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”
, подчерта тя.

От своя страна Томислав Дончев отбеляза, че ГЕРБ са направили всякакви компромиси.

“Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството”

, каза той.

 

Източник: https://bnr.bg/horizont


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери