МУАЙ ТАЙ учи бойците да се предпазват от всяко нападение. Именно това прави този спорт безопасен.

# SvishtovToday 19.09.2023 09:59 336

Муай тай произлиза от древното кралство Сиам – днешен Тайланд, като боен стил в армията. Доказал ефективността си през вековете муай тай и до ден днешен продължава да присъства, като задължителна подготовка в армията на Тайланд, дори служителите достигнали определена степен и владеене на бойния стил са поущрени и израстват в кариерата.

Днес бойното изкуство се практикува по цял свят от хора в най-различни възрастови групи. Първото участие в състезание по муай тай за бойци от школата на Митко Божанов беше през 2021 г., а интереса към спорт непрекъснато расте.

При муай тай двубоя не започва без бойците да демонстрират познаване на традициите и уважение към учителя, отбора и народа си. След това почти всичко е позволено: юмруци, колена, лакти, ритници, клинч, захвати, хвърляния и изваждане от равновесие на опонента. Стила учи бойците да се предпазват от всяко нападение. Именно изграждането на правилни реакции и рефлекси за самозащита прави този спорт безопасен. За разлика от други бойни спортове при муай тай захват на ритника и изваждането на опонента от равновесие се поощрява. Предимство носи и използването на така наречения клинч, който представлява ‘граплинг в стойка’. Просто не бива да се напада опонент докато е паднал на земята. За тайландските бойци, това че противника пълзи долу в краката ти му е достатъчно наказание.

Важно е да се отбележи, че с цел безопасност правилата изискват използване на предпазна екипировка, а за децата има ограничения за използване на част от техниките.

Старши треньорът Митко Божанов дава възможност на спортисти от всички възрасти да се обучават по правилата на  муай тай.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери